Έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις, η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, και εισηγήθηκε την ψήφισή του στην Ολομέλεια. 

Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Προχωρά η νομοθετική διαδικασία για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος για τη στήριξη των πληγέντων από θεομηνίες, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων συνεδριάσεων της Επιτροπής, ενημερώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο και ανταλλάχθηκαν ορισμένες χρήσιμες παρατηρήσεις. Υπενθυμίζουμε, δε, ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία διαθέτει πέντε κύρια στοιχεία:

Πρώτον, βελτιώνεται ο μηχανισμός επιχορήγησης επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνίες και διαμορφώνονται τα κατάλληλα κάθε φορά εργαλεία ενίσχυσης, ενώ οριοθετούνται και επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες. Δεύτερον, συντονίζονται σε εθνικό επίπεδο οι διαδικασίες προώθησης μέτρων ενίσχυσης και αποκατάστασης. Τρίτον, ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατικής αρωγής, η οποία θα καθιστά τη διαδικασία της οικονομικής ενίσχυσης γρήγορη, απλή, αποτελεσματική, με δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων και των σχετικών δηλώσεων. Τέταρτον, παρέχονται κίνητρα υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης μέσω σχετικής διάταξης που προβλέπει ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν επιχορήγηση επιπλέον του ποσού της αποζημίωσης που καλύπτεται από την ιδιωτική τους ασφάλιση. Τέλος, διαμορφώνονται οι συνθήκες για την κινητοποίηση της κοινωνίας με τη σύσταση Ταμείου Κρατικής Αρωγής». 

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης στις περιοχές που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», αλλά και από τον σεισμό στη Σάμο. Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό της υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης σε αυτές τις περιπτώσεις, σχολίασε σχετικά:

«Η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή αποτέλεσε την ευκαιρία για την παρουσίαση του έργου που έχει επιτελεστεί κατά τους τελευταίους μήνες για τη στήριξη των πληγέντων από τον “Ιανό” και από τον σεισμό στη Σάμο – αλλά και σε άλλες περιπτώσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου οι πληγείσες επιχειρήσεις να λάβουν τάχιστα (εντός ολίγων εβδομάδων) ως προκαταβολή το 20% της ζημιάς που υπέστησαν. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του “Ιανού”, όπου και η περίμετρος είναι εξαιρετικά μεγάλη -καθώς επεκτείνεται σε τρεις περιφέρειες και περιλαμβάνει και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις-, μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε χορηγηθεί το 20% της ζημιάς (6.678.117 ευρώ) σε 1.650 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, στη Σάμο, όπου επιχειρήσεις επλήγησαν και από τον σεισμό, αλλά και από την πλημμύρα που ακολούθησε, έχει, σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής του 20% της ζημιάς (729.432 ευρώ) σε 265 επιχειρήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύονται και τα πλεονεκτήματα που επέφεραν οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών στο προϊσχύον καθεστώς, βάσει του οποίου μία πληγείσα επιχορήγηση αποζημιωνόταν -κατά βάση- με το 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς- μετά από τρία (3) έως πέντε (5) έτη. Τα εργαλεία που προσφέρει το νέο νομικό πλαίσιο θα διευκολύνουν σημαντικά τους εμπλεκόμενους φορείς στο να σταθούν αρωγοί δίπλα στους πληγέντες από θεομηνίες, τη στιγμή, μάλιστα, που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ