Τη χώρα μας εκπροσώπησε στην Ολομέλεια της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης – Financial Action Task Force (FATF), ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Η FATF είναι ένας διεθνής οργανισμός που ηγείται στον αγώνα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, θέτοντας διεθνή πρότυπα για την αποτροπή και την καταπολέμηση αυτών των μορφών εγκληματικής δράσης.
«Εξαιτίας της πανδημίας, η Ολομέλεια πραγματοποιήθηκε ακόμη μία φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταξύ 21 και 25 Ιουνίου. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από 205 μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου και οργανισμοί με καθεστώς παρατηρητή, όπως ο ΟΗΕ και το ΔΝΤ», αναφέρει ο κ. Τριαντόπουλος και προσθέτει:
«Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, συζητήθηκαν επισταμένως οι στρατηγικές προτεραιότητες του Οργανισμού, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (πχ. μέσω της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, αλλά και της προστασίας των δεδομένων), η καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από το περιβαλλοντικό έγκλημα (παράνομη υλοτομία, αποψίλωση, εξόρυξη, εμπορία αποβλήτων κτλ.), η αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που συνδέεται με εθνοτικά ή φυλετικά κίνητρα, η ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων θυμάτων εγκληματικής δραστηριότητας, η τροποποίηση της σύστασης για την εφαρμογή χρηματοοικονομικών κυρώσεων για τη χρηματοδότηση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, η ενίσχυση των προτύπων της FATF για τους πραγματικούς δικαιούχους και η ανάλυση των μη σκόπιμων συνεπειών από την εφαρμογή των προτύπων της FATF.
Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε σημαντική πρόοδος σε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως η έγκριση μίας έκθεσης σχετικά με τις χρηματοδοτικές ροές που συνδέονται με το περιβαλλοντικό έγκλημα και μίας έκθεσης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας που συνδέεται με εθνοτικά ή φυλετικά κίνητρα, δύο εκθέσεων σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που κρύβουν οι νέες τεχνολογίες απέναντι στην καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και μίας έκθεσης για τις δημόσιες αρχές, όπου καταγράφονται συγκεκριμένες δράσεις για την αποτελεσματικότερη ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων των θυμάτων εγκληματικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, η FATF συμφώνησε να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση μία λευκή βίβλος για την ενίσχυση της διαφάνειας ως προς τους πραγματικούς δικαιούχους, προκειμένου να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αποτροπή της απόκρυψης παράνομης δραστηριότητας και παράνομου εισοδήματος – κάτι που συνιστά μία προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με τις παρεμβάσεις της, δε, η Ελλάδα απέδειξε για μία ακόμα φορά την πλήρη δέσμευσή της στην καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς οι συνδεόμενες δραστηριότητες υποσκάπτουν το αναπτυξιακό δυναμικό και πλήττουν τα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας. Βούλησή μας είναι να απενεργοποιήσουμε τα κανάλια χρηματοδότησης και να κλείσουμε τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να νομιμοποιούν τα έσοδα από τις δραστηριότητές τους, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μία κοινωνία ασφαλή, δίκαιη, σταθερή και δυναμική. Σε συνεργασία και με τους εταίρους μας στα διεθνή φόρα, συνεχίζουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση».