Αύξηση των περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων συγκριτικά με ό,τι ισχύει σήμερα, προβλέπουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2022-2027. Η αύξηση κυμαίνεται μεταξύ 5% και 25%, με τα νέα ποσοστά να φτάνουν έως το 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 70% για τις μεσαίες και το 80% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για τις 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας – ανάμεσα στις οποίες και η Θεσσαλία. Περιλαμβάνει, επίσης, ειδική διάταξη που επιτρέπει για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης προσαύξηση (10%) επί των ποσοστών που θα τους αναλογούσαν αν δεν αποτελούσαν περιοχές δίκαιης μετάβασης.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσαν σχετικά:
«Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των κατευθυντηρίων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027 είναι μια θετική εξέλιξη για τη χώρα, την οποία και χαιρετίζουμε.
Μια θετική εξέλιξη σε συνέχεια εντατικής προσπάθειας που έλαβε χώρα όλη την προηγούμενη περίοδο, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, για να προωθηθούν οι καλά τεκμηριωμένες προτάσεις την ελληνικής πλευράς.
Το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται σε αυτή τη συλλογική, συντονισμένη και επιστημονικά καλά προετοιμασμένη προσπάθεια, καθώς το νέο πλαίσιο προβλέπει αυξημένα ποσοστά για περιοχές της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ιδιαιτερότητες των περιοχών δίκαιης μετάβασης, όπως αυτές προσδιορίζονται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης, όσο και τις γενικότερες αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών της πατρίδας μας.
Όσον αφορά, ειδικότερα, το σύνολο της χώρας, σημειώνεται πως δεδομένου του αυξημένου ποσοστού συνολικής πληθυσμιακής κάλυψης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 47% σε 48%, συγκριτικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο των κατευθυντηρίων γραμμών περιφερειακών ενισχύσεων, το ποσοστό πληθυσμιακής κάλυψης της χώρας είναι αυξημένο σε σχέση με το υπό διαβούλευση σχέδιο, ενώ προβλέπεται και σημαντική αύξηση στα εδάφη που θα στηριχθούν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, συγκριτικά και με τα σχετικά σχέδια προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έτσι, κατά την επόμενη περίοδο, έως και το 2027, τα ποσοστά των συμβατών με την εσωτερική αγορά περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων προς την επιχειρηματική δραστηριότητα, μικρή, μεσαία και μεγάλη, κατά κανόνα αυξάνονται, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση περαιτέρω συνθηκών για την περιφερειακή ανάπτυξη, για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, αλλά και για τη τροχοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης.
Θερμές ευχαριστίες, συνεπώς, σε όλους τους φορείς και τα υπηρεσιακά στελέχη, όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων, καθώς και στο επιστημονικό προσωπικό που επικούρησε την προσπάθεια αυτή της χώρας».