Επίσκεψη στην Κεφαλονιά πραγματοποίησε το διήμερο 16 και 17 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο της προώθησης των μέτρων και παρεμβάσεων στήριξης και αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές, κυρίως από το μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», αλλά και άλλες περιπτώσεις τόσο παλαιότερες, όσο και πιο πρόσφατες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, συνοδευόμενος και από τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, είχε σειρά συσκέψεων με τη συμμετοχή του βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κ. Παναγή Καππάτου, των Δημάρχων του νησιού, του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης, υπηρεσιακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και πολιτών, ενώ πραγματοποίησε και επισκέψεις στο πεδίο.

Ειδικότερα, η επίσκεψη ξεκίνησε από τον Δήμο Σάμης, όπου το κυβερνητικό κλιμάκιο, μετά από σχετική σύσκεψη στην έδρα του Δήμου, συνοδευόμενο από τον Δήμαρχο και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, βρέθηκε σε περιοχές όπως η Αγία Ευφημία, ο Άσος και ο Μύρτος, με έργα και παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί, δρομολογούνται, αλλά και προωθούνται την επόμενη περίοδο. Στη συνέχεια, το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τον Δήμο Ληξουρίου, όπου μετά από σχετική σύσκεψη στην έδρα του Δήμου, βρέθηκε σε σημεία της περιοχής όπου έχουν ολοκληρωθεί έργα, αλλά και σε σημεία που έχουν σημειωθεί εκ νέου ζημιές από πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τον Δήμο Αργοστολίου, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη στην έδρα του Δήμου, ενώ ακολούθησε επίσκεψη και συνάντηση εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και συζήτηση στο Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων. Η διήμερη επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μία διευρυμένη σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης, την οποία και ακολούθησε σχετική συνέντευξη τύπου.

Κατά τη συνέντευξη, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της προώθησης των μέτρων στήριξης και των έργων αποκατάστασης και πρόληψης, επισημαίνοντας ότι: «Αυτές τις ημέρες διαμορφώσαμε ένα νέο σχήμα εντατικής συνεργασίας υπό τον συντονισμό της Κυβέρνησης και δη του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Βάσει αυτού, λειτουργούμε στους εξής άξονες: (α) παρακολούθηση σε επίπεδο κάθε έργου ξεχωριστά, σε εβδομαδιαία βάση, (β) ορισμός και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, (γ) σύσκεψη συντονιστικού οργάνου με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης σε τακτική βάση, (δ) προσήλωση σε όλα τα έργα, όλων των φυσικών καταστροφών που έχουν πλήξει την Κεφαλλονιά, από τους σεισμούς του 2014 μέχρι τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και (ε) αναδιάρθρωση του σχήματος των επιτροπών κρατικής αρωγής, όπως προέκυψε και μέσα από τη συνεργασία με τους επιμελητηριακούς και επιστημονικούς φορείς».

Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα των εκκρεμοτήτων που έχουν αφήσει οι σεισμοί του 2014: «Η περίπτωση της Κεφαλλονιάς έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια πλήττεται από μία σειρά φυσικών καταστροφών, από τους σεισμούς του 2014 και έπειτα. Ως εκ τούτου, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ώστε να καλυφθούν και οι -αρκετές- εκκρεμότητες του παρελθόντος. Εκκρεμότητες που λειτουργούν επιβαρυντικά σε κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο. Είναι κάτι που είχαμε εντοπίσει, και με εντολή του Πρωθυπουργού θα εμπλακούμε ακόμα πιο ενεργά -σε συνεργασία με όλους- για την επίλυση των προβλημάτων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των πόρων, αλλά και τη διοχέτευση πρόσθετων πόρων, μέσα από νέα έκτακτη χρηματοδότηση την επόμενη περίοδο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τριαντόπουλος στα έργα που τρέχουν μετά το χτύπημα του «Ιανού», καθώς το συνολικό πακέτο στήριξης και αποκατάστασης -λαμβάνοντας υπόψη πιστώσεις, χορηγήσεις και δεσμεύσεις- πλησιάζει μέχρι στιγμής τα 100 εκατ. ευρώ μόνο για την περιφερειακή ενότητα Κεφαλλονιάς και Ιθάκης: «Την τελευταία περίοδο, για έργα μετά τον ‘Ιανό’, έχουν διατεθεί περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού: έργα που έχουν υλοποιηθεί, έργα που υλοποιούνται, έργα που δρομολογούνται και σχεδιάζονται, με πόρους από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Έργα που δεν περιορίζονται στην κάλυψη των αναγκών που δημιούργησαν οι φυσικές καταστροφές. Έργα αναπτυξιακά, όπως η προεργασία που γίνεται για τον άξονα Αργοστόλι-Πόρος».

Τέλος, ο κ. Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό εστίασε στο ζήτημα της επιχορήγησης των πληγεισών επιχειρήσεων: «Προχωρά η επίλυση των υπηρεσιακών ζητημάτων που είχαν προκύψει για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τη συνεργασία με όλους, ακόμα πιο εντατικά, προσαρμόζοντας την προσέγγισή μας στις διαχρονικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στο νησί. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ