Στο Λουξεμβούργο βρέθηκε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, όπου προέδρευσε των εργασιών της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), από τις 8 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022. Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελεί ένα ανεξάρτητο σώμα που λογοδοτεί άμεσα στο Συμβούλιο των Διοικητών της Τράπεζας και είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση της σωστής λειτουργίας της ΕΤΕπ. Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος απέκτησε την ιδιότητα μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής το 2020, ενώ από φέτος έχει αναλάβει την προεδρία της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΤΕπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ, κ. Werner Hoyer, με τον οποίο συζήτησαν τόσο εσωτερικά ζητήματα της Τράπεζας, όσο και θέματα που αφορούν την Ελλάδα, η οποία και αποτελεί ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη στενότερη και πιο εκτεταμένη συνεργασία με την ΕΤΕπ.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στις εργασίες της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΤΕπ, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε: «Κατά το διήμερο 8 έως 9 Δεκεμβρίου συνεδρίασε η Ελεγκτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω από φέτος. Επί δεκαετίες, η ΕΤΕπ στέκεται αρωγός της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της και στην προώθηση επενδυτικών σχεδίων με χρηματοδότηση, αλλά και πολύτιμη τεχνογνωσία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο Όμιλος ΕΤΕπ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασαν στην Αθήνα το πρόγραμμα InvestEU, το οποίο μέσω της αξιοποίησης εγγυήσεων ύψους 26,2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ως σκοπό να ενθαρρύνει επενδύσεις άνω των 372 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αξιοποίηση αυτού του εργαλείου θα στηρίξει τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ένωσης, όπως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Ως εκ τούτου, θα αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο της Κυβέρνησης στην εφαρμογή της στρατηγικής της για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία αμβλύνει τους παράγοντες που πυροδοτούν την κλιματική κρίση. Άλλωστε, αξίζει να τονίσουμε ότι η χώρα μας είναι μία από τις περισσότερο ωφελούμενες χώρες από τους πόρους της ΕΤΕπ.

Σε αυτό το σκηνικό, στο πλαίσιο της Ελεγκτικής Επιτροπής, έχει αναπτυχθεί μία στενή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ των μελών για την εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας της ΕΤΕπ βάσει των υφιστάμενων κανόνων και των βέλτιστων πρακτικών. Μία συνεργασία που ωφελεί όλους μας».

Η συνεργασία της ΕΤΕπ με την Ελλάδα χρονολογείται από το 1963. Έκτοτε έχουν χρηματοδοτηθεί στη χώρα περισσότερα από 380 πρότζεκτ, με συνολικό ύψος χρηματοδότησης τα 44,68 δισ. ευρώ. Σε όρους αξίας, οι πιο σημαντικοί τομείς που έχουν χρηματοδοτηθεί είναι οι μεταφορές, οι πιστωτικές γραμμές και η ενέργεια. Κατά την προηγούμενη χρονιά, η ετήσια χρηματοδότηση του ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα έφτασε το ποσό-ρεκόρ των 4,85 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσού 2,7 δισ. ευρώ μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων για την απόκριση στην πανδημία του κορωνοϊού, καθιστώντας τη χώρα μας τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν δικαιούχο χρηματοδότησης από τον όμιλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ