Στη διημερίδα με τίτλο «Εθνικός κλιματικός νόμος, φυσικές καταστροφές, προειδοποίηση – πρόληψη – αποκατάσταση», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών από τον Δήμο Ηράκλειας και το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, αλλά και στην υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, του Δικτύου Δήμων με Ποτάμια και του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, που προηγήθηκε της διημερίδας, παρευρέθηκε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στη διημερίδα, κατά τον οποίο αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για τη διαχείρισή τους, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων: «Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα, δημιουργώντας νέες ανάγκες. Πλέον, ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο είναι πιο πιθανό να συμβεί από ό,τι στο παρελθόν, ενώ είναι και πιο σφοδρό από ό,τι στο παρελθόν. Σε αυτά τα δεδομένα, μάλιστα, πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι βρισκόμαστε και σε μία σεισμογενή περιοχή. Από την πρώτη, λοιπόν, στιγμή, η Κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει εφαρμόσει μία εθνική στρατηγική με τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η μεγάλη έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, ώστε να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Για αυτό και συζητάμε για τον κλιματικό νόμο και για μία σειρά από πρωτοβουλίες τόσο με εθνική όσο και με υπερεθνική διάσταση.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η πρόληψη και η ανθεκτικότητα, που προωθούνται από το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα ‘Αιγίς’, αλλά και με τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο τρίτος πυλώνας, στον οποίο δραστηριοποιούμαι και εγώ, αφορά στη στήριξη και αποκατάσταση μετά από κάποια φυσική καταστροφή. Εδώ η Πολιτεία έρχεται να επουλώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για έναν πυλώνα που εδράζεται σε μία νέα φιλοσοφία, όπως έχει σχηματοποιηθεί την τελευταία περίοδο, με την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού: η στήριξη να φτάνει γρήγορα, άμεσα και δίκαια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη και η αποκατάσταση να προχωρά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όλη αυτή η φιλοσοφία συμπληρώνεται από μία τρίτη διάσταση, αυτή της ανασυγκρότησης: την επόμενη ημέρα μιας σφοδρής φυσικής καταστροφής, η Πολιτεία αρχίζει και καταρτίζει σχέδια ανασυγκρότησης για τις πληγείσες περιοχές».

Παράλληλα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στο σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν τρία δίκτυα δήμων για να συμπράξουν από κοινού στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τις εμπειρίες και τις δυνατότητές τους: «Με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια και του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, ανοίγει ο δρόμος για τη σύμπραξη των συμμετεχόντων Δήμων με κοινές πρωτοβουλίες για την αξιολόγηση των κινδύνων που ελλοχεύουν από την κλιματική κρίση, την υλοποίηση δράσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την εξειδίκευση των απαιτήσεων του νέου κλιματικού νόμου για τους συμμετέχοντες Δήμους. Πρόκειται για μία σημαντική νέα συνεργασία, η οποία είναι προς την κατεύθυνση της φιλοσοφίας της Κυβέρνησης για συμπράξεις και συνεργασίες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των νέων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση. Μια νέα συνεργασία στην οποία η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα και θα συμπαρασταθεί όπου απαιτηθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ