Χαιρετισμό στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 και 7 Οκτωβρίου στον Βόλο, απηύθυνε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προοπτικές της ελληνικής έρευνας στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής, αλλά και στα μέτρα που έχει λάβει η τρέχουσα Κυβέρνηση προκειμένου να προστατεύσει τους αγρότες από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσω την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Γενετικής Βελτίωσης Φυτών για την πρόσκληση να χαιρετίσω το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, το οποίο διοργανώνει, εδώ, στον Βόλο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τόσο σήμερα, όσο και τις προηγούμενες ημέρες του Συνεδρίου, ανταλλάχθηκαν αρκετές γόνιμες ιδέες και απόψεις για θέματα όπως η ανάδειξη, η προστασία και η αξιοποίηση των εγχώριων φυτογενετικών πόρων, οι προοπτικές της σύγχρονης γεωργίας στην ασφάλεια και την επάρκεια των τροφίμων, αλλά και ο ρόλος της βελτίωσης των φυτών στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιώσιμη ανάπτυξη και η επισιτιστική ασφάλεια. Επίσης, παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες μελέτες πρωτοεμφανιζόμενων ερευνητών, που αποδεικνύουν τις θετικές προοπτικές που έχει η ελληνική ερευνητική κοινότητα σε θέματα αγροτικής παραγωγής.

Όλα αυτά τα ζητήματα που αναδεικνύονται σε αυτό το συνέδριο αποκτούν μία βαρύνουσα σημασία στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των διαταραχών στις αλυσίδες προσφοράς που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από πλευράς αρμοδιοτήτων μου, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Για αυτόν τον λόγο, έχει προβεί σε μία σειρά ενεργειών κατά τη διάρκεια της θητείας της, προκειμένου να εξασφαλίσει τους παραγωγούς απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, που δυστυχώς έχουν αυξηθεί σε ένταση και συχνότητα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. […]

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως η ανάγκη για την άμβλυνση των παραγόντων που προκαλούν την κλιματική κρίση, αλλά και για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που αυτή έχει προκαλέσει, απαιτεί την εύρεση καινοτόμων λύσεων σε ολόκληρο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και υπό αυτό το πρίσμα, το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών αποτελεί ένα βήμα για τη συζήτηση τέτοιων λύσεων, στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής. Είναι ένα βήμα σε μία ευρύτερη προσπάθεια έρευνας και καινοτομίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ