Μπλόκο στο delivery του Αγίου Φωτός που ξεκίνησε από τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης  (σ.σ. και συνεχίστηκε στους δήμους Ναυπλιέων και Διστόμου -Αράχωβας) βάζει η κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς «αν και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευαισθησία και την διάθεση για προσφορά από την οποία πηγάζει η κίνηση αυτή, δεν μπορούμε να το επιστρέψουμε, γιατί κινδυνεύει να δώσει λάθος μήνυμα, με εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες εθελοντές και εργαζόμενους των δήμων να μετακινούνται στους δρόμους, προκειμένου να φέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια όλων μας. Το κοινό μας στοίχημα για παραμονή κατ’ οίκον». Παράλληλα αποκάλυψε ότι ότι  επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του τόνισε ότι «όλοι οι δήμοι θα πρέπει να απέχουν από ανάλογες δράσεις, τις οποίες δεν θα επιστρέψουμε».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι από τις 6 σήμερα το απόγευμα η αστυνομία έχει τοποθετήσει σημεία ελέγχου στα διόδια, σε δρόμους που οδηγούν σε εθνικές οδού και στους παράδρομους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους αλλά και δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, σε 24ωρη βάση, προκειμένου να «μπλοκαριστεί» οποιαδήποτε έξοδος. Σε 24ωρη βάση θα κάνει ελέγχους και το λιμενικό στους πορθμειακούς σταθμούς, ενώ αντίστοιχη διαδικασία θα γίνεται σε λιμάνια, σε αεροδρόμια, σταθμούς ΚΤΕΛ και σιδηροδρομικούς σταθμούς. «Κανείς, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν θα μπορεί να μετακινηθεί χωρίς την επίδειξη του Ε1» με εξαίρεση μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πολιτικής Προστασίας, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των τεχνικών των κρίσιμων υποδομών του  κράτους,  που θα πρέπει όμως να φέρει σχετικό φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι εφόσον κριθεί από τους αστυνομικούς ότι η μετακίνηση εκτός νομού κατοικίας γίνεται καταχρηστικά και για αναψυχή προς την εξοχική κατοικία, το πρόστιμο των 150 ευρώ θα διπλασιάζεται, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το αυτοκίνητο θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.

Παράλληλα, όπως είπε ο υφυπουργός, έως τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η μετακίνηση προς και μεταξύ των νησιών είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς,  με εξαίρεση:

α) Μετακίνηση μόνιμων κατοίκων προς τον τόπο κατοικίας του

β) Μετακίνηση μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών για τις εξαιρέσεις Β1, Β2 και Β3 *προς τα μεγάλα νησιά (πχ από Σύμη προς Ρόδο, ή από Νίσυρο προς Κω) και όχι το αντίστροφο.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι άτομα που χρησιμοποιούν Βεβαιώσεις εργοδότη Τύπου Α αλλά δεν απασχολούνται, γιατί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας θα λογίζονται ως ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και θα επιβάλλεται στους εργοδότες το πρόστιμο των 10.500 ευρώ και σε αυτούς που εμφανίζονται ως εργαζόμενοι οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Τέλος, προειδοποίησε όσους εργαζόμενους έχουν μόνιμη κατοικία στα χωριά τους να γνωρίζουν ότι, εφόσον μετακινηθούν το Πάσχα, έως την λήξη των μέτρων δεν θα μπορούν να επιστρέψουν. Κι αυτό γιατί η βεβαίωση εργοδότη Τύπου Α΄ ισχύει μόνο για τις ώρες εργασίας και για τη μετακίνηση από το σπίτι στον τόπο εργασίας τους.

*Β1      Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Β2      Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Β3      Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here