Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απάντησε τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λακωνίας, κ. Σταύρου Αραχωβίτη, με θέμα την πορεία των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
Στην πρωτολογία του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Ανατολικής Μάνης μετά την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η Κυβέρνηση για την ταχύτερη, δικαιότερη και αποτελεσματικότερη στήριξη των πληγέντων. Ακολουθούν σημεία της πρωτολογίας του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό:
«Σας ευχαριστώ για την Επίκαιρη Ερώτηση, διότι μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω την πορεία του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Ανατολικής Μάνης μετά την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού. Ενός σχεδίου που εδράζεται στη νέα φιλοσοφία που έχει εισάγει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλαξε τα δεδομένα αδράνειας και αδιαφορίας που παρέλαβε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.
Ας δούμε ορισμένα από τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης της Ανατολικής Μάνης, παράλληλα με τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και την τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
1ον. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες άνοιξε η ενιαία πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπου οι πολίτες της Ανατολικής Μάνης έκαναν αίτηση για πρώτη αρωγή. Συνολικά, λοιπόν, μέσα σε λίγες ημέρες δόθηκαν 3,5 εκατ. ευρώ στους αιτούντες από την Ανατολική Μάνη.
2ον. Ξεκίνησαν, επίσης άμεσα, οι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και έχουν ήδη υλοποιηθεί έργα όπως η καταγραφή και χαρτογράφηση της καμένης περιοχής και η σύνταξη μελέτης και η εκτέλεση των σχετικών έργων αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας σε πέντε υδρολογικές λεκάνες της περιοχής, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Οι ανάγκες για αναδάσωση θα προκύψουν αφού κριθούν κατά τόπους από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.
3ον. Προχώρησαν οι αποκαταστάσεις σε υποδομές και δίκτυα, μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ προς τον Δήμο Ανατολικής Μάνης από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία και θα συνεχιστεί, ενώ αντίστοιχη ήταν και η χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια.
4ον. Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών των επιχειρήσεων που επλήγησαν άμεσα από την πυρκαγιά, με ποσοστό κάλυψης στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Στις επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καλύπτοντας τα κενά και τις παραλείψεις για τη στήριξη των αγροτών που παραλάβαμε από την Κυβέρνησή σας.
5ον. Προχώρησαν με γρήγορες διαδικασίες οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο, και όπου προβλέπονταν για τη φυτική παραγωγή. Όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έγιναν 29 αναγγελίες και ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 125.000 ευρώ.
6ον. Διαμορφώθηκε ένα νέο σχήμα Υπουργείου Οικονομικών και ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης και για τις ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια. Μέσω της νέας αυτής διαδικασίας, καλύφθηκε ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στο πλαίσιο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ως προς την έγκαιρη και ουσιαστική επιχορήγηση έναντι της ζημιάς που υπέστησαν.
Μάλιστα, ειδικά για την περίπτωση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, αποφασίστηκε να χορηγηθεί προκαταβολή προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για τα φυτικά μέσα παραγωγής, στο 50% της τελικής δικαιούμενης αποζημίωσης. Αυτό μεταφράζεται σε 50 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές πολυετείς καλλιέργειες. Η τελική αποζημίωση που θα χορηγηθεί για τα φυτικά μέσα παραγωγής θα ανέρχεται στο 70% της ζημιάς. Αυτό μεταφράζεται σε 100 ευρώ ανά ελαιόδεντρο, και 67 ευρώ για τα άλλα δέντρα. Ποσά που δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλεπόμενα που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Ένα τεχνικό, διαδικαστικό ζήτημα το οποίο προέκυψε στην πράξη, όσον αφορά την υλοποίηση των πληρωμών, διευθετήθηκε. Άμεσα, λοιπόν, πρόκειται να εκδοθεί και η προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρχει και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Συνεπώς, η εικόνα υλοποίησης, με στοιχεία, του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Ανατολικής Μάνης από την πυρκαγιά του καλοκαιριού, αποδομεί τα περί ‘αδιαφορίας’ και ‘μη παροχής ουσιαστικής στήριξης’ των πυρόπληκτων συμπολιτών μας που αναφέρετε στην Ερώτησή σας. Είναι χαρακτηρισμοί που ανταποκρίνονται, μάλλον, στην εικόνα στήριξης της περιοχής από την πυρκαγιά του 2017.
Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, δομικά. Τόσο στη φιλοσοφία, όσο και στο θεσμικό πλαίσιο. Και η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής».
Στη δευτερολογία του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος εστίασε σε επιμέρους ζητήματα του νέου πλαισίου για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών:
«Και σήμερα, όπως και στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, διατυπώνετε ορισμένες προτάσεις, που απέχουν από τα προβλεπόμενα στο θεσμικό πλαίσιο που παραδώσατε, που αγνοούν τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια και που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι εφαρμόστηκε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πυρκαγιά στην ίδια περιοχή πριν από λίγα χρόνια.
Και ας εστιάσουμε στο ζήτημα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και, ειδικότερα, στο ζήτημα του φυτικού κεφαλαίου. Πριν το νέο σχήμα σύμπραξης του Υπουργείου Οικονομικών και του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, το φυτικό κεφάλαιο, ως μέσο παραγωγής, καλύπτονταν -εάν η έκταση της φυσικής καταστροφής το επέτρεπε- μόνο από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), σε επίπεδα αποζημίωσης υποπολλαπλάσια από αυτά του νέου σχήματος, αλλά και σε χρόνους υπερπολλαπλάσιους αυτών που πάμε να πετύχουμε με το νέο σχήμα.
Πλέον, για τέτοιες μεγάλες φυσικές καταστροφές, το πλαίσιο άλλαξε, ώστε να οι αγρότες να μπορούν να λάβουν αποζημίωση σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και σε πολύ συντομότερους χρόνους σε σχέση με το πλαίσιο των ΚΟΕ. Ένα πλαίσιο που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και τώρα δρομολογείται η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Παράλληλα, αναφέρεστε σε επίπεδα αποζημίωσης για όλους στο 100%, ενώ γνωρίζετε ότι η επιχορήγηση μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχει οριστεί για την περιοχή της Ανατολικής Μάνης στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στο 70%, όταν το επίπεδο κάλυψης την προηγούμενη περίοδο ήταν στο 30% για τις επιχειρήσεις και ο ορίζοντας καταβολής του έφτανε τα τρία, τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια.
Μάλιστα, στην ίδια αίθουσα, σε αντίστοιχη Ερώτησή σας το 2017, η Υφυπουργός Οικονομικών στην απάντησή της για τη στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων στη Μάνη (τότε δεν υπήρχε πρόνοια και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής) είχε κάνει λόγο για επιχορήγηση 30% στις επιχειρήσεις.
Αυτά, λοιπόν, έχουν αλλάξει. Διαμορφώθηκε ένα νέο πλαίσιο που εδράζεται σε μία νέα φιλοσοφία, με συχνή παρουσία και συνεργασία στο πεδίο. Ένα νέο πλαίσιο, που προσαρμόζεται ανάλογα και με τις ανάγκες που προκύπτουν. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».