Τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε στο Βόλο συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων «Η Μαγνησία» και δη με τον Πρόεδρο, κ. Αθανάσιο Σιμώτα, και τον Αντιπρόεδρο, κ. Γιάννη Τσινή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με το σωματείο και είχε ως αντικείμενο – μεταξύ άλλων – το έργο αποκατάστασης των λειτουργικών βαθών του λιμανιού του Βόλου και των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2023 στον κλάδο.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Σωματείου, υποβάλλοντας και σχετικό υπόμνημα, αναφέρθηκε στις ακυρώσεις αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων σε συνέχεια των ζημιών στα λειτουργικά βάθη του λιμανιού του Βόλου, στην απώλεια του μεταφορικού έργου για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον τουρισμό, τις μεταφορές και την τοπική οικονομία η αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του λιμανιού του Βόλου.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέλυσε την πορεία του έργου αποκατάστασης των λειτουργικών βαθών του λιμανιού του Βόλου μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» του Σεπτεμβρίου του 2023, με το συντονισμό της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (PPF). Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα στην έδρα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) για την έναρξη του έργου αποκατάστασης. Ένα έργο αποκατάστασης με προϋπολογισμό στα 9,5 εκατ. ευρώ, το οποίο προωθείται σε χρόνους που απέχουν παρασάγγας με ότι έχει καταγραφεί στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και ισχύει από την προβλεπόμενη διαδικασία. Πρόκειται για ένα σημαντικό και μεγάλο έργο που ξεκινά, μετά την υπογραφή προ λίγων ημερών της σύμβαση με τον ανάδοχο, ενώ είχε προηγηθεί ο συντονισμός και η συνεργασία αρκετών εμπλεκόμενων Υπουργείων και υπηρεσιών, η προβλεπόμενη ερευνητική διαδικασία από αρμόδιους φορείς, η σχετική μελετητική προεργασία λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις ενός μεγάλου και δύσκολου έργου και η σχετική διαγωνιστική διαδικασία σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Όπως σημειώθηκε και στη σημερινή σύσκεψη στον ΟΛΒ, η διαδικασία υλοποίησης θα κινηθεί με γοργούς ρυθμούς, με την ανάδοχο εταιρεία να έχει ήδη εγκατασταθεί στο Βόλο, ενώ η υλοποίηση του έργου θα λαμβάνει υπόψη και την προτεραιοποίηση των λειτουργικών αναγκών του λιμανιού του Βόλου, ώστε – σταδιακά – ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του έργου να αποκαθίσταται η λειτουργία σε συγκεκριμένα σημεία του λιμανιού.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως, στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με το σωματείο των τουριστικών λεωφορείων και γραφείων, ο κλάδος στηρίχθηκε για τις απώλειες που είχε κατά το 2023, μετά τις πλημμύρες, μέσα από το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων στον κλάδο των μεταφορών με απώλειες στον κύκλο εργασιών τους. Ειδικότερα, μόνο στην Μαγνησία, μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την πλατφόρμα My Business Support, καταβλήθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ προς 238 δικαιούχους στον κλάδο των μεταφορών.

Με αφορμή τη συνάντηση, ο Υφυπουργός σημείωσε πως «με το σωματείο τουριστικών λεωφορείων και γραφείων της Μαγνησίας έχει αναπτυχθεί μία γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας – μαζί και με τους συναδέλφους τους και στις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας – ενεργοποιήθηκε και το πρόγραμμα στήριξης των απωλειών στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων στον κλάδο των μεταφορών για το 2023. Μόνο στη Μαγνησία, στο πλαίσιο του προγράμματος, καταβλήθηκαν περίπου 1,6 εκατ. ευρώ σε 238 δικαιούχους από τον κλάδο των μεταφορών. Η ανησυχία τους είναι εύλογη, φυσικά, για τις επιπτώσεις στο μεταφορικό έργο μέχρι την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης των λειτουργικών βαθών του λιμανιού του Βόλου μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Ένα μεγάλο και δύσκολο έργο αποκατάστασης, με προϋπολογισμό 9,5 εκατ. ευρώ, που ξεκινά, ακολουθώντας εντατικούς ρυθμούς,  τους οποίους θα παρακολουθούμε, ώστε να έρθει η κανονικότητα στη λειτουργία του λιμανιού του Βόλου όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και, φυσικά, να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο και στην τοπική οικονομία. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με το σωματείο και όλους τους εμπλεκόμενους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ