Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024, Κυβερνητικό Κλιμάκιο παρουσίασε στη Λάρισα, στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο ‘Daniel’ στη Θεσσαλία και στις όμορες περιοχές που επλήγησαν από την πρωτόγνωρη κακοκαιρία. Στο Κυβερνητικό Κλιμάκιο συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στρατάκος, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού, κ. Εύη Δραμαλιώτη, και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ στην παρουσίαση συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας. Στην παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης από το Κυβερνητικό Κλιμάκιο συμμετείχαν οι βουλευτές των νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι επιμελητηριακών οργανώσεων, αγροτικών συνεταιρισμών, αυτοδιοικητικόι, επιχειρηματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι και πολίτες της Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, παρουσίασε αναλυτικά την υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής, αλλά και όσων εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Αρχικά, κατά την παρουσίαση του Υφυπουργού, αποτυπώθηκε το μέγεθος της φυσικής καταστροφής από τον ‘Daniel’ στη Θεσσαλία και στις όμορες περιοχές, μέσα από τις αυτοψίες και τις αιτήσεις στο μηχανισμό της κρατικής αρωγής. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 77.048 αυτοψίες από τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ και τις επιτροπές της κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, ενώ οι αιτήσεις για όλα τα σχήματα του μηχανισμού της κρατικής αρωγής έχουν φτάσει τις 168.065, επίπεδα πρωτόγνωρα για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα.

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, ένα έτος μετά το ‘Daniel’, το ύψος των πληρωμών και των καταβολών από το σύνολο του μηχανισμού της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται στα 371 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας και τις εγκρίσεις στο πλαίσιο του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Η συνολική δημοσιονομική επίπτωση των σχημάτων και των εργαλείων που δρομολογήθηκαν από την πρώτη στιγμή – περιλαμβάνοντας και τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης – ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Από αυτές τις πληρωμές των 371 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή τα 318 εκατ. ευρώ, είναι το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, που περιλαμβάνει την πρώτη αρωγή, τις προκαταβολές του 50% της κρατικής αρωγής, αλλά και την επαυξημένη προκαταβολή του 86% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγρότες που ανακοινώθηκε προ ημερών. Έτσι, μετά την οδηγία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και τη συνεργασία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενεργοποιήθηκε η επαυξημένη προκαταβολή του 86% της κρατικής. Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων και οι πληρωμές στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων και των αγροτών που έχουν ήδη λάβει το 50% της κρατικής αρωγής. Πρόκειται για περίπου 16.000 επιχειρήσεις και αγρότες. Και οι εν λόγω πληρωμές διαμορφώνονται στα 63 εκατ. ευρώ, με τις καταβολές να έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή και να συνεχίζονται σε καθημερινή βάση μέχρι τέλος του μήνα. Μία σημαντική καταβολή, αυτή των 63 εκατ. ευρώ, εντός δέκα ημερών. Με την ολοκλήρωση των καταβολών, εντός των επόμενων ημερών,  προς τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων και των αγροτών που έχουν λάβει το 50% της κρατικής αρωγής, θα προχωρήσει η επαυξημένη προκαταβολή του 86% της κρατικής αρωγής και σε όσους δεν έχουν λάβει ακόμα προκαταβολή, μετά από την αποστολή των στοιχείων τους από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Στόχος είναι αφού ολοκληρωθεί στο μέγιστο βαθμό η καταβολή του 86% της κρατικής αρωγής – ανάλογα με τη ροή των στοιχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – να προχωρήσει και η διαδικασία για την τελική επιχορήγηση, το υπόλοιπο 14% της κρατικής αρωγής.

Επίσης, ο Υφυπουργός σημείωσε τα επόμενα βήματα του μηχανισμού της κρατικής αρωγής, υπογραμμίζοντας πως – παράλληλα με την υλοποίηση της επαυξημένης προκαταβολής και της τελικής επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και αγρότες – η έμφαση θα δοθεί στην υλοποίηση του σχήματος για την αρωγή ως προς το φυτικό κεφάλαιο σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, καθώς και στην εμπροσθοβαρή επιδότηση ενοικίου, στις μικρής κλίμακας επισκευές για τα χαρακτηρισμένα ως «πράσινα» ή «κίτρινα» κτίρια  και στην τελική επανεξέταση της οικοσκευής από τους δήμους.

Κατά την ολοκλήρωση της διευρυμένης συνάντησης, η οποία διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, έχοντας καταβάλει ή καταβάλλονται μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου περισσότερα από 370 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφους και νοικοκυριά. Υλοποίηση ενός πλαισίου, συμπεριλαμβάνοντας και τις εγκρίσεις από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, με συνολική δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Υλοποίηση που συνεχίζεται, με έμφαση στην εμπροσθοβαρή διάσταση των μέτρων και των σχημάτων, αξιοποιώντας και τους τομείς και τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής που δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλία με 70 στελέχη. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους».

Την εκδήλωση συντόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, όπου κατά την τοποθέτησή του παρουσίασε τις προκλήσεις και τις αξίες που διατρέχουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Αναφέρθηκε ειδικότερα, στην κλιματική κρίση, την περιοδικότητα και ένταση των φαινομένων, αλλά και στην ανάγκη για ανθεκτικές υποδομές, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων μέσω του ΟΔΥΘ, αλλά και στον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών υποδομών. «Πέρα από τα ζητήματα χρηματοδότησης και διαχείρισης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ιδιαίτερη σημαντικός είναι ο ρόλος του πληθυσμού που τελικά θα στηρίξει την ανασυγκρότηση», είπε. Παράλληλα σημείωσε πως συστήνεται Επιτροπή Ανασυγκρότησης για τη Θεσσαλία, η οποία θα συνεδριάζει και θα πραγματοποιεί ενημερωτικές συζητήσεις και διαβούλευση μία φορά το μήνα στην περιοχή. «Με αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη και διαφάνεια συζητάμε, αποφασίζουμε και προχωράμε μαζί για την Θεσσαλία» τόνισε ο κ. Κοντογεώργης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ