Το τριήμερο, 20 – 22 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε την Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο και συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Αρχικά, την Παρασκευή, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, πραγματοποίησε τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης, μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Επιμελητηριακούς παράγοντες και εκπροσώπους από τη Θεσσαλία, αλλά και πολλά σημεία της Ελλάδος, ενώ – στη συνέχεια – επισκέφθηκε όλα τα περίπτερα του εκθεσιακού χώρου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα περίπτερα της έκθεσης, ο Υφυπουργός συνομίλησε με επαγγελματίες και επιχειρηματίες που παρουσίαζαν τα προϊόντα και το έργο τους στο πλαίσιο της έκθεσης, πολλοί εκ των οποίων ήταν από τη Μαγνησία.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός τόσο κατά την ημέρα των εγκαινίων, όσο και κατά τις υπόλοιπες ημέρες επισκέφθηκε το περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου στελέχη και συνεργάτες του Υπουργείου είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν επιχειρηματίες και επισκέπτες για το πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Μάλιστα, κατά την επίσκεψή στο περίπτερο του Υπουργείου ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες και αγρότες τόσο από τη Μαγνησία, όσο και από άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, με τους οποίους και συζήτησε την πορεία υλοποίησης των μέτρων της κρατικής αρωγής μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023.

Το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, ο Υφυπουργός συμμετείχε, ως κεντρικός ομιλητής, στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, στο πλαίσιο της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης, με θέμα «Daniel: Ένας χρόνος μετά». Κατά την ομιλία του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανάλυσε την πορεία υλοποίησης όλων των διαστάσεων της κρατικής αρωγής, στο πλαίσιο της οποίας έχουν καταβληθεί 275 ήδη εκατ. ευρώ, με την υλοποίηση να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, αλλά και τροποποιήσεις για να ενδυναμωθεί η εμπροσθοβαρής της διάσταση. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Υφυπουργός στάθηκε στην επαυξημένη προκαταβολή του 86% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2024.

Πρόκειται για μία διάσταση της κρατικής αρωγής που ξεκίνησε να υλοποιείται από την περασμένη εβδομάδα, σε συνέχεια συνεργασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το σχήμα της χορήγησης της προκαταβολής της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις επεκτάθηκε εμπροσθοβαρώς και το ποσοστό της προκαταβολής αυξάνεται από το 50% στο 86% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής. Δηλαδή, μέσω της προκαταβολής καλύπτεται το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς και το υπόλοιπο 10% της εκτιμηθείσας ζημιάς θα καταβληθεί σε επόμενη φάση μέσω της εξατομικευμένης ολοκλήρωσης της διαδικασίας για κάθε δικαιούχο και αφού ολοκληρωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η χορήγηση της προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής, σε συνέχεια της αποστολής των στοιχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – η οποία και θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη από την πλευρά του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την προώθηση του έργου της κρατικής αρωγής. Σημειώνεται, πως η χορήγηση της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής αφορά τόσο τους περίπου 16.000 δικαιούχους που έχουν ολοκληρώσει ήδη τη διαδικασία της προκαταβολής, λαμβάνοντας ήδη περίπου 92 εκατ. ευρώ, όσο και αυτούς που ακόμα δεν έχουν λάβει.

Κατά την εν λόγω εκδήλωση, μία σημαντική  στιγμή  της βραδιάς αποτέλεσαν οι βραβεύσεις των ιδιωτών που εθελοντικά συνέδραμαν στην προσπάθεια του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, για την στήριξη των πληγέντων από τα ακραία  πλημμυρικά  φαινόμενα “Daniel” και “Elias” που έπληξαν την περιοχή  μας πριν από ένα χρόνο, ενώ βραβεύσεις  πραγματοποιήθηκαν για τη συνδρομή  τους, στις δύσκολες εκείνες ώρες, σε Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και στη Πυροσβεστική  Υπηρεσία.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, με αφορμή την Έκθεση και της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις σημείωσε πως «η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση στο Βόλο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την περιοχή και τις επιχειρήσεις της. Μία σημαντική πρωτοβουλία για τη Μαγνησία, για τη Θεσσαλία, και τις επιχειρήσεις της περιοχής που τα τελευταία χρόνια επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Μεγάλες φυσικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα, με σημαντικές δυσμενείς άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις. Και απέναντι σε αυτές τις ανάγκες η Κυβέρνηση συνεργάστηκε με τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Ενεργοποίησε από την πρώτη στιγμή όλα τα σχετικά μέτρα στήριξης, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους. Όσον αφορά, ειδικότερα, τη θεομηνία ‘Daniel’ έχουν καταβληθεί συνολικά από το μηχανισμό της κρατικής αρωγής περίπου 275 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά τις επόμενες ημέρες, καθώς θα υλοποιείται η επαυξημένη προκαταβολή του 86% της κρατικής αρωγής. Έτσι, σε λίγες ημέρες το εν λόγω ποσό θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, καθώς θα συνεχίζουν οι καταβολές της κρατικής αρωγής προς τους δικαιούχους, είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι αγρότες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ