Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας διακεκριμένους επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών στα πλαίσια της  Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (Brain Awareness Week). Η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο είναι μια παγκόσμια εκστρατεία με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόοδο και τα οφέλη της έρευνας για τον εγκέφαλο. Η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία υποστηρίζεται από Πανεπιστήμια, Σχολές Νευροεπιστημών, Εκδόσεις Νευροεπιστημών, Εθνικές Εταιρείες Νευροεπιστημών, καθώς και πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με τις Νευροεπιστήμες. Για το 2023 η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο ορίστηκε από τις 13-19 Μαρτίου και συμπεριέλαβε  ομιλίες από νευροεπιστήμονες σε θέματα όπως η δομή και λειτουργία του εγκεφάλου, οι διαδικασίες μνήμης και μάθησης, η λειτουργία του ύπνου, ο εθισμός.

Ο Δρ Πολίτης Παναγιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών, παρουσίασε την ανάπτυξη του εγκεφάλου από την πρώιμη εμβρυική ηλικία και την εξέλιξή της στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Επισήμανε ότι ο εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκο όργανο του σώματος και η χωρητικότητα αποθήκευσης πληροφοριών και δεδομένων  μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν απεριόριστη. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρώνες(νευρικά κύτταρα), αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι νευρώνες στον εγκέφαλό μας από όσα αστέρια στον γαλαξία μας!

Κάθε νευρώνας σχηματίζει συνδέσεις με άλλους νευρώνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 1.000 τρισεκατομμύρια συνδέσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν συνδέαμε σε μια ευθεία όλους τους νευράξονες και τους δενδρίτες (τμήματα του κυττάρου) των νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου θα ήταν περίπου 850.000 χιλιόμετρα! Δηλαδή μια απόσταση πήγαινε-έλα από τη Γη στη Σελήνη ή περίπου 21 φορές η περίμετρος της Γης!

Η Δρ. Κουτμάνη Γιασεμή με πολύ απλό και καθηλωτικό λόγο εξήγησε στους μαθητές ότι η δομή και η λειτουργία του νευρικού συστήματος καθορίζονται από τα γονίδια (DNA) και την επίδραση του περιβάλλοντος σε αυτό, κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Το Νευρικό Σύστημα ελέγχει και αντιδρά στις σωματικές λειτουργίες και διαμορφώνει τη συμπεριφορά. Ανέλυσε τους μηχανισμούς μάθησης, επεσήμανε τις διαφορές μεταξύ βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης και ανέδειξε τα οφέλη του ύπνου στις διαδικασίες μάθησης και μνήμης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της χρησιμοποίησε εικόνες και βιντεοσκοπημένα πειράματα  και με κατάλληλες ερωτήσεις έθεσε όλους τους μαθητές σε σύγχρονη διάδραση ώστε να κατανοήσουν ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται, μαθαίνει και διατηρεί στον εγκέφαλό του διαφορετικές πληροφορίες.

Ο υποψήφιος διδάκτορας Νάκος-Μπίμπος Μόδεστος και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Τρουμπούκης Δημήτριος και  Κουρκτσής Δημήτριος που μελετούν τη συμπεριφορά των οργανισμών χρησιμοποιώντας ποντίκια και αρουραίους ως πειραματόζωα, παρουσίασαν τις πειραματικές διαδικασίες που ακολουθούν και τα συμπεράσματα που έχουν εξάγει, προκαλώντας το ενδιαφέρον των μαθητών σχετικά με τη συμπεριφορική.

Ακολούθησε η διεξαγωγή βιωματικών εργαστήριων, μικροσκόπιση τμήματος νευρικού συστήματος ποντικού, μακροσκοπική παρατήρηση εμβρύων ποντικού και συμπεριφορικά πειράματα στα οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι από τον εγκέφαλο και μόνο από αυτόν, προέρχονται οι ηδονές που εκφράζονται με χαρά, γέλια και παιχνίδια αλλά και οι λύπες, η ανία, η δυσθυμία και τα κλάματα. Με τη βοήθειά του μπορούμε να σκεφτόμαστε, να βλέπουμε να ακούμε, ακόμα και να διακρίνουμε.

Ιπποκράτης‐ 5ος Αιώνας π.Χ.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διευθύντρια του Γυμνασίου-ΛυκειακώνΤάξεων Ευξεινούπολης  ευχαριστούν θερμά τους εξαίρετους Νευροεπιστήμονες για την πολύτιμη γνώση που προσέφεραν  στους μαθητές μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ