Κεντρική ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου «Από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας. Μνήμες προσφυγιάς και ιστορίες συνεργατικότητας. Πτυχές της συνεταιριστικής ιστορίας στη Θεσσαλία», στους χώρους του  Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» παρέθεσε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Στην εκδήλωση, υπό την παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνατίου, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι Βουλευτές Μαγνησίας κκ. Αθανάσιος Λιούπης και Κατερίνα Παπανάτσιου, μέλη του ΔΣ του συνεταιρισμού, ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης και πλήθος κόσμου.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αναφέρθηκε στα ζητήματα που προσεγγίζει το βιβλίο, εστιάζοντας στην πλούσια ιστορική πορεία της «Δήμητρας» και πώς αυτή συνυφάνθηκε με την εξέλιξη της Νέας Αγχιάλου μέσα στον χρόνο, στον ρόλο του συνεταιρισμού στην εδραίωση της συνεταιριστικής παράδοσης της Θεσσαλίας, καθώς και στα πολλαπλά οφέλη του συνεταιρίζεσθαι.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Είναι γεγονός ότι η Μαγνησία αποτέλεσε το πεδίο δημιουργίας και ανάπτυξης σημαντικών συνεταιριστικών οργανώσεων από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Τα πρώτα βήματα των συνεταιρισμών έγιναν στον Αλμυρό, από το 1900, με μία πρωτοποριακή συνεταιριστική πρωτοβουλία, που έγραψε ιστορία. Και συνεχίστηκαν με συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, με ορισμένες από αυτές να έχουν ξεπεράσει τον ένα αιώνα λειτουργίας. Το 1916 ιδρύθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς. Το 1918 ιδρύθηκε ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου, με τους πρόσφυγες να φέρνουν μαζί τους την τέχνη της οινοπαραγωγής και να συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις δυσκολίες. Το 1926 ιδρύθηκε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, ακολουθώντας το 1952 η δημιουργία της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ. Συνεταιρισμοί δυναμικοί, με αποτύπωμα που ξεπερνά τα όρια της Μαγνησίας.

Η μεγάλη συνεταιριστική παράδοση της περιοχής βασίστηκε, όπως και συνεχίζει να εδράζεται, στην αναγνώριση της σημασίας της συνεργασίας. Στην αποδοχή  των πολλαπλών ωφελειών του συνεταιρίζεσθαι. Και αυτό διότι η ανάπτυξη συνεταιριστικών πρωτοβουλιών και η δημιουργία οργανώσεων συνέβαλαν στην από κοινού αντιμετώπιση και υπέρβαση δυσκολιών, αλλά και στη διαμόρφωση προϋποθέσεων παραγωγικής και οικονομικής ανάπτυξης. Με τα οφέλη του συνεταιρίζεσθαι, της συνεργασίας και της σύμπραξης, να είναι και να παραμένουν πολλαπλά. Οφέλη όπως είναι η επέκταση της επιχειρηματικής και παραγωγικής δραστηριότητας, η αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας, η καλύτερη αξιοποίηση των συντελεστών παραγωγής, η αύξηση των επενδύσεων σε κατάρτιση και έρευνα, η ενδυνάμωση της διεισδυτικότητας σε ξένες αγορές, η αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος και η διεύρυνση των δυνατότητων χρηματοδότησης.

Οφέλη σημαντικά για τις ίδιες τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αλλά και εν γένει για την τοπική επιχειρηματική και παραγωγική δραστηριότητα. Ένα κομμάτι, λοιπόν, της μεγάλης αυτής συνεταιριστικής παράδοσης αποτυπώνεται και αναδεικνύεται στο βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα. Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη σημασία για τον τόπο μας, φωτίζοντας την ιστορία του και την ιστορία των κατοίκων του, μέσα από το πρίσμα της συνεταιριστικής του ιστορίας και την αδιάλειπτη πορεία του συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου.

Εξάλλου, όπως εύστοχα αναδεικνύεται και στο βιβλίο, η ιστορία της Νέας Αγχιάλου και η ιστορία του συνεταιρισμού είναι πορείες συνυφασμένες και αλληλένδετες. Αφετηρία -δυσάρεστη αφετηρία- αποτελεί το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου το 1906, που ήταν το κορύφωμα των ανθελληνικών διωγμών στην Ανατολική Ρωμυλία. Μία καταστροφή, που παρά την σθεναρή αντίσταση των συμπατριωτών μας, ήταν ολοσχερής και έκανε τη μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα αναγκαστική, με πολλές δυσκολίες, απώλειες και θυσίες.

Το 1908 η Νέα Αγχίαλος θεμελιώνεται με την εγκατάσταση των προσφύγων. Το 1918 ιδρύεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, με την ονομασία -τότε- Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Νέας Αγχιάλου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”. Από την καταγραφή, λοιπόν, της ιστορικής διαδρομής μέσα στον χρόνο τόσο των Αγχιαλιτών όσο και του συνεταιρισμού, το βιβλίο καταφέρνει να παρουσιάσει μία σημαντική πτυχή της σύγχρονης τοπικής μας ιστορίας.

Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορική αυτή διαδρομή σε άμεση συσχέτιση και σύνδεση με το ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει την κάθε εποχή. Εντάσσει τις πτυχές αυτές της τοπικής μας ιστορίας μέσα στη γενικότερη εικόνα. Περιλαμβάνει πλούσιο, αρχειακό και φωτογραφικό, υλικό, αλλά και προσωπικές μαρτυρίες, που επιτρέπουν να βιώσουμε την ιστορία αυτή πιο άμεσα. Να μάθουμε για τους προγόνους μας. Να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους που έστησαν, μόχθησαν και ανέπτυξαν τον οργανισμό.

Έτσι, μέσα από το βιβλίο, ο αναγνώστης ταξιδεύει μέσα στην ιστορία της περιοχής: από τον ξεριζωμό των Αγχιαλιτών από την Ανατολική Ρωμυλία, στην αβεβαιότητα της προσφυγιάς, στην εγκατάσταση στη νέο οικισμό, αλλά και στις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησαν. Δυσκολίες, κακουχίες, θυσίες αλλά και μεγάλη πρόοδο. Πρόοδο στην οποία συνετέλεσαν όλοι οι συμπατριώτες μας που έφτασαν στη Νέα Αγχίαλο. Που εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειές τους από διαφορετικές περιοχές της πατρίδας. Που μπόλιασαν το κοινωνικό κεφάλαιο της περιοχής. Που διαμόρφωσαν ένα κοινωνικό ψηφιδωτό που οδήγησε στη δημιουργία και ανάπτυξη μιας νέας πόλης. Ο αναγνώστης έχει, λοιπόν, την ευκαιρία να γνωρίσει και την ιστορία της Νέας Αγχιάλου, αλλά και να μάθει για την διαμόρφωση της ανθρωπογεωγραφίας της στα μετέπειτα χρόνια.

Η ιστορία του τόπου μας είναι συνυφασμένη με την πορεία του συνεταιρισμού. Πορεία, από τα πρώτα βήματα της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών δυσκολιών, μέχρι και σήμερα, πάνω από έναν αιώνα μετά. Πορεία και εξέλιξη που ο αναγνώστης παρακολουθεί με πλούσια πληροφόρηση, με αμείωτο ενδιαφέρον, αλλά και με ιδιαίτερη συγκίνηση σε ορισμένα σημεία. Ο αναγνώστης, γνωρίζει, ταξιδεύει και συναντά την ίδρυση του συνεταιρισμού το 1918 και τα πρώτα βήματα και τις δράσεις των πρώτων οραματιστών. Την πορεία του στην περίοδο 1931-1950, δηλαδή τη μεσοπολεμική περίοδο, τη μετάβαση στη μεταπολεμική περίοδο μετά από τις καταστροφές στη διάρκεια της Κατοχής, και το νέο βηματισμό του συνεταιρισμού. Την περίοδο της δεκαετίας του 1950 και την περίοδο της πολυκαλλιέργειας, όπου ο συνεταιρισμός μετονομάζεται σε “Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου”. Τη διαδρομή του συνεταιρισμού την περίοδο των δεκαετιών 1960 και 1970, όπου είναι η εποχή των επενδύσεων στις εγκαταστάσεις των οινοποιείων, ο εκσυγχρονισμός και η στροφή προς την εμφιάλωση και τη βιομηχανική παραγωγή. Και τέλος, την περίοδο από το 1981 μέχρι το 2018 και τη δυναμική πορεία του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”, που είναι η περίοδος της διασφάλισης της ποιότητας, των νέων επενδύσεων και της εξωστρέφειας. Είναι η περίοδος των νέων προϊόντων, των πολιτικών προώθησης και των νέων εγκαταστάσεων, καθώς και η νέα εποχή, όπου ο συνεταιρισμός συμπλήρωσε τα εκατό χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του. Εκατό χρόνια συνεταιριστικού βίου και ανάπτυξης που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, φτάνοντας κοντά στα 105 έτη.

Το βιβλίο, που τιμά τα εκατό και πλέον χρόνια της αδιάλειπτης λειτουργίας του συνεταιρισμού μας, αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία να ταξιδεύσουμε μέσα στον χρόνο. Να ακολουθήσουμε την ιστορική διαδρομή του τόπου μας, της Νέας Αγχιάλου. Να συναντήσουμε την αξία του συνεταιρίζεσθαι. Είναι, δηλαδή, μία ευκαιρία, μέσα και από τη σημερινή εκδήλωση, να σταθούμε για άλλη μία φορά στις αξίες της συνεργασίας και της σύμπραξης. Συνεργασία στο πλαίσιο της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας, με κοινά και πολλαπλά οφέλη. Σύμπραξη για το συλλογικό καλό και το όφελος ενός τόπου. Και ο συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Για αυτό, καθώς και για όλα αυτά -τα πολλά- που έχει διαχρονικά προσφέρει, του είμαστε ευγνώμονες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ