Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, προκειμένου να προεδρεύσει των εργασιών της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2022. Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελεί ένα ανεξάρτητο σώμα που λογοδοτεί άμεσα στο Συμβούλιο των Διοικητών της Τράπεζας και είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση της σωστής λειτουργίας της ΕΤΕπ. Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος απέκτησε την ιδιότητα μέλους της Επιτροπής το 2020, όταν θήτευε ως Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ από φέτος έχει αναλάβει την προεδρία της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η Ελεγκτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω από φέτος. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί μία σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τη χώρα μας, μέσα από την πολυετή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη. Σημαντική είναι, δε, και η συνεισφορά της ΕΤΕπ στη διαχείριση επενδύσεων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’. Από την πλευρά της Ελεγκτικής Επιτροπής, έχει αναπτυχθεί μία στενή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ των μελών για την εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας της ΕΤΕπ βάσει των υφιστάμενων κανόνων και των βέλτιστων πρακτικών. Είναι προς όφελος όλων μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη των επιχειρήσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα χρονολογείται το 1963. Έκτοτε έχουν χρηματοδοτηθεί στη χώρα 382 πρότζεκτ, με συνολικό ύψος χρηματοδότησης τα 44,43 δισ. ευρώ. Σε όρους αξίας, οι πιο σημαντικοί τομείς που έχουν χρηματοδοτηθεί είναι οι μεταφορές (30,4% του συνόλου της χρηματοδότησης – 13,26 δισ. ευρώ), οι πιστωτικές γραμμές (27,02% – 11,78 δισ. ευρώ) και η ενέργεια (18,29% – 7,98 δισ. ευρώ). Κατά την προηγούμενη χρονιά, η μερίδα του λέοντος από τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στράφηκε στις μικρομεσαίες και τις mid-cap επιχειρήσεις (3,6 δισ. ευρώ), ενώ ακολούθησε η χρηματοδότηση για βιώσιμη ενέργεια και φυσικούς πόρους (578 εκατ. ευρώ) και η χρηματοδότηση για καινοτομία, ψηφιοποίηση και ανθρώπινο κεφάλαιο (432 εκατ. ευρώ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ