Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια  Ημέρα  Ατόμων  με   Αναπηρία,  η Διευθύντρια του  ΕΕΕΕΚ Αλμυρού  κ. Μπουκόρου Άννα και η εκπαιδευτικός κ. Γουρζιώτη Παναγιώτα επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης  την Πέμπτη 2/12/21, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε  ζητήματα  ισότιμης αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρία, σε ζητήματα ισότητας, αποδοχής της διαφορετικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ένταξης και αλληλεγγύης.

Οι μαθητές  παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση από την κ. Μπουκόρου για τα Άτομα με Αναπηρία, για τις  ηρωίδες μητέρες που μεγαλώνουν παιδιά με αναπηρία. Για το ταξίδι τους σε μια ζωή γεμάτη με έντονη συγκίνηση, δύσκολες επιλογές, σε μια συνεχιζόμενη ανάγκη για πληροφόρηση όταν μαθαίνουν ότι το παιδί τους έχει κάποια αναπηρία. Στη συνέχεια μέσα από ένα βίντεο παρακολούθησαν τους  μαθητές του ΕΕΕΕΚ σε στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους  στους χώρους του σχολείου τους. Στο τέλος με ένα τραγούδι οι εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ έδειξαν στους μαθητές τη νοηματική γλώσσα, οι οποίοι ακολούθησαν τις κινήσεις τους με μεγάλο ενδιαφέρον.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνουμε, να αφυπνίζουμε, να ευαισθητοποιούμε τους μαθητές μας, την κοινωνία μας απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την ευημερία τους, φροντίζοντας να απαλλάξουμε την καθημερινότητά τους από τα εμπόδια που την δυσχεραίνουν. Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους “ΙΣΗ” με τη δική μας.

Η σημερινή ημέρα ας είναι μία ημέρα στοχασμού και ειλικρινούς ενδιαφέροντος για τα άτομα με αναπηρία. Ας γίνει η αφορμή να αντιληφθούμε ότι “διαφορετικότητα” σημαίνει  “μοναδικότητα”  και να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε κάθε διαχωρισμό και αποκλεισμό.

Η Διευθύντρια

Μαρία  Σταυραντώνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ