Η πανδημία έχει προκαλέσει πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει εγκαίρως μία σειρά από μέτρα, προκειμένου να αμβλύνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της διάδοσης του κορωνοϊού. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία χρηματοδοτικής στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς η συνολική χρηματοδότηση, μέσω των επτά κύκλων της έφτασε μέσα σε ένα έτος τα 8,3 δισ. ευρώ.
Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σχολίασε σχετικά: «Μέσα στον έναν περίπου χρόνο που εφαρμόζεται το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, οι επιχειρήσεις έλαβαν μία σημαντική ένεση ρευστότητας που έφτασε τα 8,3 δισ. ευρώ, με σκοπό να στηριχτούν τόσο οι ίδιες μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που προκάλεσε η οικονομική κρίση της πανδημίας, όσο και οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες σε αυτές, καθώς προϋπόθεση χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Τριαντόπουλος παρέθεσε αναλυτικότερα στοιχεία ειδικά για τη Μαγνησία: «Συνολικά, και από τους επτά κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, 12.739 επιχειρήσεις της Μαγνησίας (ΔΟΥ Βόλου και Νέας Ιωνίας) έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη που άγγιξε τα 130,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από παραπάνω από έναν κύκλο του μέτρου. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, 822 επιχειρήσεις έλαβαν σχεδόν 7,3 εκατ. ευρώ. Κατά τον δεύτερο κύκλο, 1.713 επιχειρήσεις έλαβαν 18,1 εκατ. ευρώ, στον τρίτο κύκλο 2.007 επιχειρήσεις έλαβαν 21,7 εκατ. ευρώ, ενώ στον τέταρτο κύκλο 9.873 επιχειρήσεις έλαβαν 39 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, κατά τον πέμπτο κύκλο εκταμιεύθηκαν 21,9 εκατ. ευρώ σε 7.775 επιχειρήσεις, κατά τον έκτο κύκλο χορηγήθηκαν 8,2 εκατ. ευρώ σε 5.382 επιχειρήσεις, ενώ κατά τον τελευταίο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής διοχετεύθηκε ποσό 14,2 εκατ. ευρώ σε 5.709 επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η εφαρμογή του μέτρου χορήγησης αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού στις πληγείσες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ την Τρίτη 25 Μαΐου, ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 57.400 αιτήσεις από επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια. Παράλληλα, σύντομα θα ακολουθήσει και το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην οικονομία, όχι πλέον με οριζόντιο τρόπο, αλλά με στοχευμένα μέτρα, προκειμένου να στηρίξει τους κλάδους που συνεχίζουν να πλήττονται από τη διάδοση του κορωνοϊού».