Στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων της Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 3 Ιουλίου, στο Βόλο, για την «Παγκόσμια Ημέρα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Θέμα της ομιλίας του Υφυπουργού ήταν, «Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Κρίσεις, νέα δεδομένα και εξέλιξη», εστιάζοντας στην αρωγή του κράτους προς επιχειρήσεις μετά από φυσικές καταστροφές.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, κα Δωροθέα Καναβιτσά, αφού ευχαρίστησε τον Υφυπουργό που αποδέχτηκε άμεσα την πρόσκληση να συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, τους άλλους ομιλητές και παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, στην ομιλία της αναφέρθηκε στην αξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ακολούθησαν  οι ομιλίες του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη, με θέμα «Ανθεκτικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Οικονομικές και Περιβαλλοντικές Προκλήσεις: Το παράδειγμα της Μαγνησίας» και του Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιου Σταμπουλή, ο οποίος έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με τίτλο «Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αντιμέτωπη με την ψηφιακή μετάβαση».

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός, κ Χρήστος Τριαντόπουλος, επικεντρώθηκε στις κρίσεις, τα νέα δεδομένα και στις εξελίξεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εστιάζοντας στην αρωγή του κράτους προς τις επιχειρήσεις μετά τις φυσικές καταστροφές, ενώ παρουσίασε μια σειρά από στοιχεία που αφορούν την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για επιχειρήσεις της Μαγνησίας, μετά τις φυσικές καταστροφές το 2023, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της στενής και της αποτελεσματικής συνεργασίας με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και τους εξωτερικούς συνεργάτες που έχουν διατεθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το σύνολο – το 100% – των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2023 στη Μαγνησία για τις οποίες έχουν υποβληθεί ολοκληρωμένα στοιχεία, έχουν λάβει ως προκαταβολή το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής. Πρόκειται, ειδικότερα, για 1.840 επιχειρήσεις που έχουν λάβει περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής για τις εν λόγω επιχειρήσεις. Η εν λόγω επίδοση αντιστοιχεί στο 92% των περιπτώσεων επιχειρήσεων για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας και θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες προς διεκπεραίωση στην κεντρική υπηρεσία, αλλά και στο 60% όσων ξεκίνησαν την υποβολή στοιχείων τους στις επιτροπές και τα κλιμάκια της κρατικής αρωγής, αλλά παραμένουν με ελλείψεις. Εάν σε αυτές τις επιχειρήσεις προστεθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει μόνο την πρώτη αρωγή και δεν έχουν αποσταλεί τα στοιχεία τους στην κεντρική υπηρεσία για την πληρωμή της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής τότε, το συνολικό ποσό ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται κοντά στα 17 εκατ. ευρώ. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχουν καταβληθεί σε επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και νοικοκυριά της Μαγνησίας, μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, περισσότερα από 43 εκατ. ευρώ.

Ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε σχετικά πως «σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας  με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και τους επιμελητηριακούς φορείς, το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί ολοκληρωμένα στην κεντρική υπηρεσία έχει λάβει την προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής. Πρόκειται για ενίσχυση που ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ και αφορά 1.840 επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό φτάνει τα 17 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει μόνο την πρώτη αρωγή και δεν έχουν αποσταλεί τα στοιχεία τους στην κεντρική υπηρεσία για την πληρωμή της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής  Και την επόμενη περίοδο, όσο συνεχίζεται η συνεργασία των επιτροπών και των κλιμακίων με τις πληγείσες επιχειρήσεις και η υποβολή των στοιχείων στην κεντρική υπηρεσία, τόσο θα προχωρούν και οι πληρωμές της προκαταβολής. Με ορίζοντα, στο πλαίσιο αυτής της στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να έχει ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας χορήγησης της προκαταβολής εντός του καλοκαιριού, ώστε να ξεκινήσει η χορήγηση της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής. Όπως δρομολογείται ήδη για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων και των αγροτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 στη Μαγνησία. Και συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ