Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε συνάντηση για ζητήματα στήριξης και τόνωσης της τουριστικής δραστηριότητας της Μαγνησίας με το Σύλλογο Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Μαγνησίας, μετά από πρόταση του τελευταίου. Η εν λόγω συνάντηση εργασίας έγινε στο Βόλο με τη συμμετοχή, επίσης, των Αντιδημάρχων που είναι αρμόδιοι για τα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και του Δήμου Νοτίου Πηλίου και το Σύλλογο Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Μαγνησίας, μετά από πρόταση του τελευταίου. Συγκεκριμένα στη συνάντηση μετείχαν η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βόλου, κα Μένη Λαζάρου, Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ζαγοράς -Μουρεσίου, κα Άσπα Τριανταφύλλου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου, κ. Απόστολος Καφετζής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Μαγνησίας, κα Ευαγγελία Διανελλάκη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κ.κ. Αθανάσιος Σπύρου και Ιωάννης Φιλίππου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, η οποία έρχεται σε συνέχεια και άλλων που έχουν γίνει την περίοδο που ακολούθησε τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές της Μαγνησίας και, κυρίως, το Πηλίου που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα της περασμένης χρονιάς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και αφού τέθηκαν τα ζητήματα και τα προβλήματα που είναι σε εκκρεμότητα, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στάθηκε στην πορεία υλοποίησης των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί ως τώρα. Αρχικά, σημειώθηκε η απόφαση και δρομολόγηση της επέκτασης της πρόβλεψης για την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κατά ένα επιπλέον εξάμηνο, συμπληρώνοντας – δηλαδή – ένα έτος, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις περιοχές της Θεσσαλίας με τουριστική δραστηριότητα που επλήγησαν από τις δυσμενείς συνέπειες των πλημμυρών. Συνάμα, ο Υφυπουργός ανέλυσε το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα για το Thessaly Pass, μια άυλη ψηφιακή κάρτα που θα περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση ως κίνητρο για επισκέπτες εκτός νομού για να επισκεφθούν τις περιοχές με τουριστική δραστηριότητα της Θεσσαλίας, συνεχίζοντας το μέτρο που υιοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως, στη Βόρεια Εύβοια. Επίσης, αναλύθηκαν τα υπό υλοποίηση μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και σχετίζονται με αυτόν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και είχαν απώλειες το 2023 από τις δυσμενείς επιπτώσεις των ακραίων πλημμηρικών φαινομένων. Τέλος, αναλύθηκαν και μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη στήριξη της τουριστικής προβολής της περιοχής, αλλά και με την αποκατάσταση των υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τις φυσικές καταστροφές, καθώς και των αναπτυξιακών υποδομών της περιοχής μας.
Στο πλαίσιο αυτής της γόνιμης συνεργασίας, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «όλη αυτή την περίοδο είμαστε σε στενή συνεργασία με τους ανθρώπους του τουρισμού τόσο της Μαγνησίας, όσο και όλης της Θεσσαλίας. Μία συνεργασία για να επουλωθούν, οι άμεσες, αλλά και έμμεσες δυσμενείς επιπτώσεις των μεγάλων φυσικών καταστροφών που έπληξαν την περιοχή μας. Μία συνεργασία, παράλληλα με την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για όσες επιχειρήσεις επλήγησαν άμεσα, που περιλαμβάνει την ετήσια αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, τη στήριξη στο σκέλος της προβολής της περιοχής, την έκτακτη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, την ενίσχυση των επιχειρήσεων στον τουριστικό χώρο με απώλειες από τις δυσμενείς επιπτώσεις των πλημμυρών, αλλά και την ενεργοποίηση του Thessaly Pass για τη στήριξη της τουριστικής κίνησης προς τις περιοχές της Θεσσαλίας. Όλα τα μέτρα και οι παρεμβάσεις είναι σε εξέλιξη και φάση υλοποίησης, όπως συζητήσαμε και με τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους. Και, ειδικότερα, όσον αφορά το Thessaly Pass ο σχεδιασμός μας – σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – είναι να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024 και να ισχύσει με ορίζοντα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα αρμόδια Υπουργεία συνεχίζουμε τη συνεργασία, καθώς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε άμεσα να υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις για την πλατφόρμα προς τους πολίτες. Συνεχίζουμε, συνεπώς, να εργαζόμαστε με προσήλωση στο στόχο και σε συνεργασία με όλους».
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως συμφωνήθηκε με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση εργασίας την επόμενη περίοδο να πραγματοποιηθούν μια σειρά από συναντήσεις εργασίας στα αρμόδια Υπουργεία στην Αθήνα, στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Μαγνησία το Σεπτέμβριο του 2023.