Μια αξέχαστη εμπειρία βίωσαν δεκαεννέα μαθητές της α’ και β’ τάξης του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, οι οποίοι από την Τετάρτη 26 Μαρτίου έως και την Κυριακή 30 Μαρτίου βρέθηκαν στην Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής. Οι μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν σε Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων εγκεκριμένο από τη ΔΔΕ Μαγνησίας, εντάχθηκαν στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο Δράσης «Κωνσταντινούπολη- Θεσσαλονίκη, μια εκπαιδευτική συνύπαρξη- Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» και κατέθεσαν την εργασία τους για τη συμμετοχή τους στο 2ο μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο που διοργάνωσαν η ΔΠΕ και η ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο τελεί υπό την Υψηλή Σκέπη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου. Η εργασία των μαθητών είχε ως θέμα της τη συγγραφή ενός Οδηγού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία εκδηλώνονται ως αντίκτυπος της οικολογικής υποβάθμισης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Έτσι, την Τετάρτη 26 Μαρτίου οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αλμυρού ξεκίνησαν στις 6 τα ξημερώματα από την έδρα του σχολείου για τη Βασιλεύουσα, στην οποία έφτασαν με καθυστέρηση λόγω του εορτασμού του ραμαζανιού από τους μουσουλμάνους. Την επομένη ημέρα, ξεκίνησε η περιήγηση και οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις ομορφιές της Πόλης: περνώντας με τα πόδια από την πλατεία Ταξίμ, κατηφόρισαν στη λεωφόρο Instiklal και μέσα από τις ευωδιές των μπακλαβάδων και των λουκουμιών, έφτασαν στον πύργο του Γαλατά, όπου ο ξεναγός και οι φιλόλογοι του σχολείου τούς υπενθύμισαν την αξία του συγκεκριμένου πύργου για την ασφάλεια της Πόλης κατά τα χρόνια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Στη συνέχεια, πέρασαν τη γέφυρα του Γαλατά, όπου θαύμασαν από μακριά τη θέα του επτάλοφου με την Αγιά- Σοφιά, το Μπλε Τζαμί, το Σουλτανχαμέτ και καταλήξανε στην Αιγυπτιακή Αγορά, όπου περιηγήθηκαν στα ατελείωτα παζάρια με τα μπαχαρικά, τα λουκούμια και τα γλυκά. Δοκίμασαν την τοπική κουζίνα και τα υπέροχα ντονέρ, ενώ δε δίστασαν, κατ’ υπόδειξη του ξεναγού μας, να αρχίσουν τα «παζάρια» στις αγορές τους. Την επόμενη ημέρα, επισκέφτηκαν το Πατριαρχείο, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, περπάτησαν στα τείχη, φωτογραφήθηκαν στην Κερκόπορτα, απ’ όπου οι πρώτοι Οθωμανοί μπήκαν στην Πόλη το 1453.
Επισκέφτηκαν, επίσης, την Ιερά Μονή των Βλαχερνών, όπου όλοι μαζί έψαλλαν τον Ακάθιστο Ύμνο σε κλίμα κατάνυξης και το Ζωγράφειο Λύκειο, όπου πραγματοποιούνταν το Συνέδριο. Το απόγευμα παρακολούθησαν τους Χαιρετισμούς στο Πατριαρχείο υπό την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Την επόμενη ημέρα, επισκέφτηκαν την Αγιά Σοφιά, τον Ιππόδρομο, την Βασιλική Κιστέρνα (Δεξαμενή του Ιουστινιανού) και έφτασαν ως το Τοπ Καπί (χαρέμι) και το Μπλε Τζαμί. Επισκέφτηκαν τη Μεγάλη Αγορά της Κωνσταντινούπολης, το Καπαλί Τσαρσί, όπου περιηγήθηκαν για ώρες μέσα στα 4.000 καταστήματα. Την επομένη ημέρα, ήταν η σειρά της κρουαζιέρας στον Βόσπορο, όπου οι μαθητές θαύμασαν τα παλάτια και την ομορφιά του τοπίου, ενώ δεν έχασαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις περίφημες γεμιστές ψητές πατάτες στην περιοχή Ορτάκιοϊ. Περιηγήθηκαν, επίσης, στην περιοχή Μπεσίκτας και επισκέφθηκαν την Ασιατική πλευρά της Τουρκίας διασχίζοντας τη μεγάλη κρεμαστή γέφυρα, η οποία εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους.
Οι μαθητές με τις συνοδούς τους επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής 30 Μαρτίου στον Αλμυρό γεμάτοι εμπειρίες, εικόνες ανατολίτικες αλλά κυρίως πλήρεις από γνώση και θαυμασμό για το Βυζαντινό μεγαλείο. Σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής αλλά ακόμη και από την προηγούμενη σχολική χρονιά είχε γίνει εντατική προσπάθεια από τη σχολική κοινότητα του ΓΕΛ Αλμυρού με την προβολή ειδικών ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικής ταινίας πολλών ωρών προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν πλήρως την αξία της Πόλης ως κομμάτι του Ελληνισμού, τις μανιώσεις απόπειρες που κατέβαλε ο Μωάμεθ ο Β’ για την άλωσή της και την απαράμιλλα γενναία υπεράσπισή της από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον Γενουάτη μισθοφόρο Ιωάννη Ιουστινιάνη.
Οι μαθητές περιηγήθηκαν στους τόπους όπου είχαν στήσει εκείνα τα χρόνια τις σκηνές τους οι Οθωμανοί, στον πύργο του Γαλατά απ’ όπου κρεμόταν η θρυλική αλυσίδα που εμπόδιζε την είσοδο στα εχθρικά πλοία στον Κεράτιο κόλπο –αμυντικό εργαλείο των Βυζαντινών- θαύμασαν και περιηγήθηκαν για ώρες στα εσωτερικά τείχη της Πόλης καθώς και στα ελάχιστα απομεινάρια των εξωτερικών τειχών αναπαριστώντας, έτσι, στο μυαλό τους την εικόνα της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, την οποία βομβάρδιζε με μανία επί 40 ημέρες ο Μωάμεθ. Επιπλέον, είχαν ήδη προετοιμαστεί πριν την επίσκεψή τους στη Βασιλεύουσα με την προβολή άλλου ενός ντοκιμαντέρ σχετικού με τις αρπαγές που είχαν πραγματοποιήσει αυτή τη φορά όχι οι Οθωμανοί αλλά οι Σταυροφόροι κατά το 1204, όταν όλο τον πλούτο της Αγιάς Σοφιάς τον μετέφεραν σε εκκλησίες καθολικές στη Ρώμη, τη Βενετία, το Βατικανό και τη Γαλλία και, έτσι, κατάφεραν να σχηματίσουν στο μυαλό τους το μεγαλείο της Ιερής Εκκλησίας στα χρόνια της Βυζαντινής ακμής. Με όλες αυτές τις γνώσεις στη φαρέτρα τους οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αλμυρού δεν πραγματοποίησαν επομένως μια απλή επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη αλλά ένα ταξίδι στην ιστορία του Ελληνισμού, του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας, που οδήγησε στην ένωση της προϋπάρχουσας θεωρητικής γνώσης με την επιτόπια έρευνα και το βίωμα.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές μας, οι οποίοι επέδειξαν ήθος και υπευθυνότητα σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής και ακολούθησαν σε αυτό το ταξίδι παρ’ όλους τους ενδοιασμούς για πιθανές ταραχές στην Κωνσταντινούπολη. Θερμές ευχαριστίες στις δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς, την κ. Τζιάννη Ελένη και την κ. Ράπου Ζωή, οι οποίες ακούραστα και αγόγγυστα ακολουθούσαν τους μαθητές μας σε κάθε τους επιθυμία προκειμένου να τους μείνει αυτή η εκδρομή αξέχαστη και να μην τους κακοκαρδίσουν. Θερμές ευχαριστίες στο Opera Travel, τον κ. Δροσόπουλο Ευθύμιο και τον εξαίρετο ξεναγό μας, τον κ. Μάκη, οι οποίοι μας ταξίδεψαν στην Πόλη εξασφαλίζοντάς μας τις καλύτερες προϋποθέσεις μετακίνησης, διαμονής και ξενάγησης. Θερμές ευχαριστίες, όμως, και στους γονείς και κηδεμόνες των συμμετεχόντων μαθητών, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν το σχολείο, τις συνοδούς εκπαιδευτικούς και τη Διευθύντρια για την πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής.
Η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Αλμυρού
Μπουκόρου Άννα