Το Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης συμμετείχε στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Δικτύου Δράσης «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» στην Κωνσταντινούπολη από 26/3/2025 έως 31/3/2025, το οποίο διεξήχθη  Υπό την Υψηλή Σκέπη και Ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. κ. Βαρθολομαίου.

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 οι μαθητές /τριες μας μετέβησαν στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο, όπου στο πλαίσιο του συνεδρίου ανάρτησαν το δικό τους banner, παρακολούθησαν τις εργασίες των άλλων σχολείων και τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Προύσης Ιωακείμ. Επίσης είχαν την ευκαιρία στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης, να περιηγηθούν στην Έκθεση γλυπτών του Γ. Πετρίδη, που συνόδευε τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου στην Κωνσταντινούπολη. Θέμα της έκθεσης ήταν «Ελληνικές Κεφαλές: Μια προσωπική εξερεύνηση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού επί 2.500 χρόνια» με έξι υπερμεγέθεις προτομές, να απεικονίζουν έξι εμβληματικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, που εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έως τη Ναζιστική Κατοχή και το Ολοκαύτωμα, μέχρι τις μέρες μας. Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω έργα είχαν ήδη εκτεθεί σε διάφορες πόλεις στην Αμερική, ενώ η Κωνσταντινούπολη ήταν  ο έκτος σταθμός, μετά τη Βενετία.

Παράλληλα με τις δράσεις του Συνεδρίου, οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Πόλης, όπως το θαύμα της αρχιτεκτονικής μέχρι και σήμερα, την Του Θεού Αγία Σοφία, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, τον Βυζαντινό Ιππόδρομο, το Μπλέ Τζαμί, το Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, όπου προσκύνησαν στον Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ακολούθησε προσκύνημα στην Παναγία των Βλαχερνών, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας, ο ναός στον οποίο εψάλη για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος το έτος 626 μ.Χ., όπου έψαλλαν και εκείνοι τον Ακάθιστο Ύμνο με τον Επίσκοπο Αλικαρνασσού Αδριανό. Θαύμασαν τα Βυζαντινά Τείχη της Πόλης, τον πύργο του Γαλατά ενώ με την κρουαζιέρα στον Βόσπορο  “ταξίδεψαν“ στην ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά της Πόλης, απολαμβάνοντας τις υπέροχες δαντελωτές παραλίες της Ευρασίας με μια μοναδική αίσθηση ανυπέρβλητης αρχοντιάς, γοητείας και αρχιτεκτονικής μεγαλοπρέπειας.

Μετά από μια μεγάλη βόλτα στην παλιά πόλη κατέληξαν στο Μεγάλο Παζάρι, Καπαλί Τσαρσί, με τα 4.000 καταστήματα για ψώνια και στη συνέχεια μια βόλτα στην αγορά των Μπαχαρικών, έναν  χώρο με χρώματα και αρώματα από την Ανατολή.

Ακολούθησε η εκδρομή στα Πριγκιποννήσια – ένα σύμπλεγμα νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Επισκέφτηκαν τα δύο πιο δημοφιλή νησιά: το “μαργαριτάρι της Προποντίδας”, την Χάλκη  με την περίφημη Θεολογική Σχολή και την Πρίγκιπο.

Το ταξίδι αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία γνώσης, επαφής με τον πολιτισμό και καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης. Όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αυτό το συνέδριο δεν ήταν μια ευκαιρία για “επίσκεψη” στην Κωνσταντινούπολη αλλά μια ευκαιρία για προσκύνημα στην κοιτίδα της Ρωμιοσύνης και συνέχισε με την χαρακτηριστική έκφραση “Στην Πόλη δεν πας, επιστρέφεις”.

Τους μαθητές/τριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Σταυραντώνη Μ., Δρόσου Μ., Τσιαμανή Ε., Καραγιαννοπούλου Μ., Μάμαλης Σ., Γεωργακοπούλου Α,. Γλώσσα Ε., Γιαταγάννα Μ., Γεωργούλα Μ., Παπαδοπούλου Σ.

Η Διευθύντρια

Μαρία Σταυραντώνη

Δείτε φωτογραφίες:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ