Η πρώτη σημαίνουσα προσωπικότητα των Ρως, που πίστεψε στο Χριστό και άνοιξε το δρόμο για τον εκχριστιανισμό των Ρώσων. Ανακηρύχθηκε ισαπόστολος για τις μεγάλες υπηρεσίες της προς τη Χριστιανική Εκκλησία και η μνήμη της γιορτάζεται στις 11 Ιουλίου.

Η σκανδιναβικής καταγωγής Χέλγκα (Helga) -Έλγα, σύμφωνα με τους Βυζαντινούς, Όλγα για τους Ρώσους- ανέλαβε τις τύχες του Κράτους των Ρως του Κιέβου (προγόνων των σημερινών Ρώσων και Ουκρανών) μετά τη δολοφονία του συζύγου της Ιγκόρ από τη φυλή των Δρεβλιανών. Πρώτο μέλημά της μετά την ανάληψη της εξουσίας ήταν η εκδίκηση για τον χαμό του συζύγου της, την οποία διέπραξε με μεγάλη αγριότητα.

Η Όλγα πέθανε στις 11 Ιουλίου 969.

Απολυτίκια

ΤΟ ΦΕΓΓΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΕΙΣΔΕΔΕΓΜΕΝΗ ΛΑΜΠΡΩΣ, ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΙΝ ΣΩΤΗΡΙΟΝ, ΤΟΝ ΣΟΝ ΛΑΟΝ ΑΣΦΑΛΩΣ, ΩΔΗΓΗΣΑΣ ΕΝΔΟΞΕ. ΟΘΕΝ ΩΣ ΑΠΑΡΧΗ ΣΕ, ΤΩ ΣΩ ΕΘΝΕΙ ΑΓΙΑΝ, ΜΕΛΠΟΜΕΝ ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ, ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΕ ΟΛΓΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΑΡ ΟΝ ΗΓΑΠΗΣΑΣ, ΑΞΙΩΣ ΣΕ ΕΔΟΞΑΣΕ.

ΘΕΙΑΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΑΡΧΗ ΑΓΙΑ, ΑΝΑΔΕΔΕΙΞΑΙ, ΕΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΤΗ ΧΑΡΙΤΙ, ΚΑΙ ΕΝ ΑΥΤΗ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ ΠΡΟΣΗΓΑΓΕΣ, ΩΣ ΑΛΗΘΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΗΠΤΟΣ. ΟΛΓΑ ΕΝΔΟΞΕ, ΧΡΙΣΤΟΝ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΙΚΕΤΕΥΕ, ΔΩΡΗΣΑΣΘΑΙ ΗΜΙΝ ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΛΕΟΣ.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/869

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ