Συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη με εντολή Εισαγγελέα – Θα δικαστεί για «εμπρησμό από αμέλεια»- Σήμερα και το διοικητικό πρόστιμο σε βάρος της

Ηλικιωμένη και μάλιστα κάτοικος του χωριού, συνελήφθη για τη φωτιά που ξέσπασε προχθές το απόγευμα στη Γαύριανη Αλμυρού και προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και προληπτική εκκένωση της περιοχής.

Για την κατάσβεση της φωτιάς η οποία εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή, εξαπλώθηκε γρήγορα και περικύκλωσε το χωριό, κινητοποιήθηκαν τέσσερα καναντέρ, δύο ελικόπτερα, 50 πυροσβέστες, 19 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα αλλά και μηχανήματα και υπάλληλοι του Δήμου Αλμυρού. Στο πλαίσιο της πρόληψης, ο δήμαρχος, Δημήτρης Εσερίδης έδωσε εντολή εκκένωσης του χωριού και επιστράτευσε δύο πούλμαν για τη μεταφορά των κατοίκων σε ασφαλές σημείο.

Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο χάρη στην άμεση αντίδραση και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων και το καταστροφικό της έργο περιορίστηκε σε έκταση 200 στρεμμάτων.

Χθες συνελήφθη μία 78χρονη ως υπαίτια για την πρόκληση της πυρκαγιάς. Πρόκειται για κάτοικο του χωριού, και μάλιστα στα πρώτα σπίτια, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη την ώρα επιχειρούσε εργασίες και από σπινθήρα ξέσπασε η φωτιά.

Εναντίον της 78χρονης ασκήθηκε από την Εισαγγελία Βόλου δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια, αλλά με προφορική εντολή η ηλικιωμένη αφέθηκε ελεύθερη μέχρι να οριστεί ρητή δικάσιμος.

Αυτή τη στιγμή συντάσσεται δικογραφία για την υπόθεση της πυρκαγιάς, που δοκίμασε, ευτυχώς με επιτυχία, τα αντανακλαστικά πυροσβεστικών δυνάμεων και τοπικών αρχών, που συντονισμένα έδρασαν και απέτρεψαν τα χειρότερα.

Ωστόσο, σε βάρος της ηλικιωμένης πρόκειται να επιβληθεί και τσουχτερό διοικητικό πρόστιμο από την Πυροσβεστική Υπηρεσίας, όπως προβλέπει η νομοθεσία για περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιάς. Το ύψος του διοικητικού προστίμου υπολογίζεται σε πάνω από 2.000 ευρώ δεδομένης και της μεγάλης κινητοποίησης πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι ο ποινικός κώδικας για τους εμπρησμούς και ειδικά για τους εμπρησμούς εξ αμελείας έχει αλλάξει. Πλέον δεν είναι πλημμελήματα, αντιμετωπίζονται ως κακουργήματα και αν αυτό οδηγήσει στην απώλεια έστω και μίας ανθρώπινης ζωής ή σε μία ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή, τότε επισείεται ποινή κάθειρξης από 10 έτη έως 20 έτη και χρηματικών προστίμων μέχρι 200.000 ευρώ.

πηγή:https://www.taxydromos.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ