Την Πέμπτη 21/03/24 οι μαθητές της Β τάξης του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης και του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικροθηβών-Φθιώτιδες Θήβες, στο αρχαίο θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών και στον οινοποιητικό Συνεταιρισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» της Ν. Αγχιάλου. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του πολιτιστικού-περιβαλλοντικού προγράμματος που τα δύο σχολεία πραγματοποιούν προκειμένου να φανταστούν την πορεία ενός κατοίκου της αρχαίας Άλου προς το θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών αλλά και τα τρόφιμα που θα είχε στον σάκο του αφού οι θεατές παρακολουθούσαν τις παραστάσεις από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.
Στην προσπάθεια αυτή των μαθητών πολύτιμη βοήθεια πρόσφεραν η πρόεδρος του Συλλόγου Αγαθή Τιμπλαλέξη, η γραμματέας Χαρούλα Τιμπλαλέξη και η Ευαγγελία Κίτσογλου. Μάλιστα από την κ. Τιμπλαλέξη Χ. καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, οι μαθητές ενημερώθηκαν πως το αμύγδαλο καταγράφεται σε κείμενα από αρχαιοτάτων χρόνων (7 αναφορές στην Αγία Γραφή) αλλά και σε αρχαίους Έλληνες συγγραφείς του 6ου και 5ου π.Χ. αιώνα. Ειδικότερα ο Ιπποκράτης είχε αναφερθεί στις ευεργετικές του αλλά και θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο Σύλλογος Μικροθηβών, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων (Γιορτή Αμυγδάλου) και ημερίδων τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αναδείξει το αμύγδαλο ως βασικό αγροτικό προϊόν των Μικροθηβών και της ευρύτερης περιοχής, εξαίροντας την εξελισσόμενη καλλιέργειά του, τη διατροφική αξία του, την προσφορά του σε προϊόντα αισθητικής και ομορφιάς, καθώς και την αυξανόμενη χρήση του στην ζαχαροπλαστική. Η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τον συμβολισμό της αμυγδαλιάς και του καρπού της η οποία έχει εξυμνηθεί από κορυφαίους ποιητές όπως ο Γ. Δροσίνης και ο Α. Σικελιανός. Οι μαθητές, τέλος, απόλαυσαν τα κεράσματα του Συλλόγου και τα δώρα που προσφέρθηκαν από το ΔΣ στα σχολεία.
Η επόμενη στάση μας ήταν το θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών, το οποίο έχει υιοθετήσει το Γ/σιο Λ.Τ. Ευξεινούπολης σε συνεργασία με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ. Εκεί υποδέχτηκε τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές η Αρχαιολόγος κα Ελισσάβετ Νικολάου και η ομάδα της. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία του θεάτρου και τις εργασίες που γίνονται με γρήγορους ρυθμούς ώστε το θέατρο να ξαναγίνει επισκέψιμο και λειτουργικό. Η κα Νικολάου εξέφρασε την ευχή σύντομα στο θέατρο να ακουστεί η φωνή των μαθητών δίνοντας του ζωή με κωμωδίες και τραγωδίες που θα παρουσιάσουν.
Τέλος, οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους του οινοποιητικού συνεταιρισμού και ενημερώθηκαν για όλα τα στάδια επεξεργασίας, από την παραλαβή του καρπού μέχρι και την εμφιάλωσή του είτε ως κρασί (πολλών τύπων και συσκευασιών) είτε ως τσίπουρο (στην σύγχρονη μονάδα Αποσταγματοποιείου). Το μεράκι της αμπελουργίας έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, ιδρύοντας το 1918 τον Συνεταιρισμό, στην Νέα Αγχίαλο και έκτοτε το εξέλιξαν, το εκσυγχρόνισαν και το ανέδειξαν σε ένα από τα πλήρως εξοπλισμένα εμφιαλωτήρια της χώρας. Σε αυτό εφαρμόζονται Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας ενώ από το 2020 έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπό την αιγίδα της UNESCO.
Το αμύγδαλο και το κρασί και η διαχρονική τους παρουσία στις διατροφικές συνήθειες από την αρχαιότητα έως σήμερα, αποτελούν τα τοπόσημα της περιοχής τα οποία οι μαθητές θέλουν να αναδείξουν τοποθετώντας τα στον σάκο του περιηγητή του πολιτιστικού προγράμματός τους. Οι συνοδοί καθηγητές Τζαφλέρης Γεώργιος, Τσιαμανή Ελένη, Τζαφλέρη Χρυσούλα, Κωνσταντινίδη Ελένη, οι μαθητές, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και η Διευθύντρια του Γυμνασίου – Λ.Τ. Ευξεινούπολης ευχαριστούν θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικροθηβών – Φθιώτιδες Θήβες, την κα. Νικολάου με την ομάδα της και τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό “Δήμητρα” για την φιλοξενία και την ξενάγηση τους.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΑΝΤΩΝΗ