Τη βέβηλη, όπως αναφέρει, πράξη των υπευθύνων για τη λειτουργία του κοιμητηρίου της Ευξεινούπολης να καταστρέψουν τον τάφο δύο γυναικών, συμβόλων πολιτισμού, πνευματικότητας και γενναιοψυχίας, της Αύρας Παπαδοπούλου και της κόρης της Αναστασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ο οποίος πληροφορήθηκε το περιστατικό με λύπη και κατάπληξη.

Εξαπολύοντας επίθεση, ο κ. Χατζηκυριάκος τονίζει ότι η δημοτική αρχή βεβήλωσε τη μνήμη των δύο γυναικών και τη συλλογική μνήμη, ενώ κατηγορεί τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μηνά Παπαγιάννη ότι λένε ψέματα, όταν δηλώνουν άγνοια για το περιστατικό και ότι ο τάφος ήταν εγκαταλειμμένος και κατεστραμμένος.

Αναλυτικά αναφέρει: Με λύπη και κατάπληξη, πληροφορήθηκα τη βέβηλη πράξη των υπεύθυνων για τη λειτουργία του κοιμητηρίου της Ευξεινούπολης, να καταστρέψουν το τάφο των δύο γυναικών, σύμβολων πολιτισμού, πνευματικότητας και γενναιοψυχίας, της Αύρας Παπαδοπούλου και της κόρης της Αναστασίας.

Και ενώ βοά η Ευξεινούπολη για την αχαρακτήριστη πράξη τους, προσποιούνται άγνοια και ότι, δήθεν ο τάφος ήταν εγκαταλειμμένος και κατεστραμμένος, όπως δήλωσε ο κ. Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Παπαγιάννης.

Η Δημοτική Αρχή γνωρίζει πολύ καλά τη διαδικασία εκταφής. Δεν επιτρέπεται να ενεργεί αυτοβούλως, πριν ειδοποιηθούν οι συγγενείς. Τους γνώριζαν πολύ καλά και κυρίως γνώριζαν ότι επρόκειτο για το μνήμα της Αύρας. Προ πάντων, ότι επρόκειτο για μνήμα ανθρώπων, των οποίων ο Δήμος είναι κληρονόμος.

Προσβάλλουν τη μνήμη των δύο γυναικών, προσβάλλουν τη συλλογική μας μνήμη και κάθε έννοια σεβασμού και τιμής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα πανηγύρια και οι γιορτές, στα όποια όλοι συμμετέχουμε με χαρά και διασκέδαση. Πολιτισμός είναι και ο σεβασμός σε ανθρώπους, που ομοίως εκπροσώπησαν τον τόπο μας, σ’ ένα διαφορετικό στίβο, σε αυτόν των τεχνών και των γραμμάτων. Η μνήμη τους δεν τιμάται μόνο με εκδηλώσεις. Η απόδοση φόρου τιμής, είναι μία διαδικασία ύψιστης εσωτερικής αυτογνωσίας και αναγνώρισης του μεγαλείου των ανθρώπων που προσέφεραν. Δεν βρίσκονται, δυστυχώς, στη ζωή, για να οργανώσετε κάποια φιέστα με σκοπό την αυτοπροβολή σας, συνεπώς και θεωρήσατε ότι δεν άξιζε την προσοχή σας.

Οι αείμνηστες, δωρήτριες της Ευξεινούπολης, με το έργο τους, άφησαν παρακαταθήκες μνήμης, ιστορίας, πολιτισμού και γενναιοψυχίας. Άφησαν τα υπάρχοντά τους, στη γενέθλια γη τους, την οικία τους και προπάντων το άϋλο περιεχόμενό του, το έργο τους. Μας δίδαξαν και διδάσκουν τις αξίες της ανθρώπινης προσφοράς, υπήρξαν μοναδικές και ανεπάληπτες. Και η Δημοτική Αρχή της συμπεριφέρθηκε με τον πιο πάνω ανοίκειο τρόπο. Προσβάλλει όχι μόνο τις αείμνηστες, αλλά ολόκληρη τη κοινωνία μας και ειδικά την Ευξεινούπολη.

Περίσσεψε η υποκρισία με τα ψέματά τους. Ο τάφος της οικογένειας Παπαδοπούλου, δεν ήταν ούτε κατεστραμμένος, ούτε και εγκαταλειμμένος. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η φωτογραφία του, λίγους μήνες πριν τη βεβήλωσή του. Όσο για την αγνοιά τους, σε ποιόν ανήκε και η δήθεν ανυπαρξία στοιχείων, υποτιμά και τη στοιχειώδη λογική. Μάρτυρας επίσης, είναι ορισμένες φωτογραφίες, μερικές μέρες μετά από το ανόσιο έργο τους. Η Αύρα μας ατενίζει όπως πάντα αγέρωχη, με τα συγκεντρωμένα μάρμαρα της τελευταίας της κατοικίας, ταπεινά μας χαιρετά, όπως και κάποιοι ανεξίτηλοι στίχοι της, αποθανατίζουν το πέρασμά της από την Ευξεινούπολη. Το μνήμα της, σημείο μνήμης, αναστοχασμού και νοσταλγίας, που τόσοι και τόσοι επισκέπτες του Κοιμητηρίου, προσκυνούσαν ευλαβικά δεν υπάρχει πια.

Και εάν πιστεύατε ότι θα περνούσε στα ψιλά γράμματα, να σας θυμίσουμε το «ουδέν κρυπτόν υπό του ηλίου». Η πράξη σας αυτή, αναδεικνύει το χαρακτήρα της εξουσίας σας.

Αλήθεια, πώς να ξεπεράσεις την ασέβεια και τη βεβήλωση της μνήμης των δύο γυναικών, σύμβολα για την Ευξεινούπολη, που ό,τι είχαν και δεν είχαν το άφησαν κληρονομιά , παρακαταθήκη αξιών και πολιτισμού στους ανθρώπους , που τόσο αγάπησαν και ύμνησαν;

Είμαστε πεπεισμένοι και ελπίζουμε ότι οι Ευξεινουπολίτες και οι Ευξεινουπολίτισσες, οι άνθρωποι που εκπροσωπούν τον πολιτισμό στον τόπο αυτό κατ’ ουσίαν και όχι “κατ’ εικόνα” θα πάρουν θέση, θα καταδικάσουν την πράξη σας και δεν θα ξεχάσουν ποτέ το τραύμα, που προκαλέσατε στην μνήμη της Αύρας Παπαδοπούλου και της Αναστασίας, στην ιστορία της Ευξεινούπολης.

H υποκρισία της Δημοτικής Αρχής δεν έχει τέλος.

Ούτε μια συγνώμηΚρίμα και ντροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ