Σύντομη επίσκεψη στο νησί της Σαντορίνης πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Το απόγευμα της Παρασκευής, 11 Οκτωβρίου 2024, ο Υφυπουργός επισκέφτηκε την έδρα του δήμου, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με το Δήμαρχο Θήρας, κ. Νίκο Ζώρζο. Κατά την συζήτησή τους τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία αναφορικά με την πρόληψη στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση, αλλά και μια σειρά θεμάτων που προκύπτουν εξαιτίας του έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος για το νησί.

Το πρωί του Σαββάτου, 12 Οκτωβρίου, ο Υφυπουργός, συμμετείχε ως ομιλητής στο 2ο Συνέδριο για τον τουρισμό με τίτλο, «The luxury side of Greece», που πραγματοποιήθηκε το στο Peter Nomikos Conference Center. Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, μίλησε για τα θέματα διαχείρισης κρίσεων σε τουριστικές περιοχές και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί όλη αυτή την περίοδο με τον τουριστικό κλάδο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαχείριση της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε το περσινό καλοκαίρι τη Ρόδο, εν μέσω της τουριστικής σεζόν, όπου χρειάστηκε η άμεση συνεργασία όλων για τη διαχείριση της δύσκολης αυτής κατάστασης. Ο Υφυπουργός στην ομιλία του ανέφερε πως «η κλιματική κρίση είναι η νέα δυσμενής πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα. Νέα δεδομένα για τον τουρισμό, για την πολιτική προστασία, για την πρόληψη, για την ανθεκτικότητα, για την κρατική αρωγή. Κρατική αρωγή που είναι η στήριξη και αποκατάσταση μετά από φυσικές καταστροφές, και βασίζεται σε μία νέα φιλοσοφία.

Μία νέα φιλοσοφία που θέλει η αρωγή του κράτους να φτάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όποιον τη δικαιούται. Στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, σε στιγμές φυσικών καταστροφών – και όχι μόνο – είναι στενή η συνεργασία και με τον τουριστικό κλάδο. Σε δύσκολες, σε πολύ δύσκολες στιγμές. Όπως στη Ρόδο το 2023. Εκεί, στη Ρόδο, ο κρατικός μηχανισμός σε συνεργασία με όλους, κατάφερε να πετύχει την ασφαλή απομάκρυνση περισσότερων από 20.000 επισκεπτών. Με σημαντικότατη τη συνεργασία όλων, ήμουν εκεί εκείνες τις ημέρες. Κεντρική κυβέρνηση, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – με σημαντικό ρόλο του Περιφερειάρχη, Δήμος – με το Δήμαρχο παρόντα σε όλα και, φυσικά, όλα τα συστατικά το πλαισίου της πολιτικής προστασίας – πυροσβεστική, αστυνομία, στρατός, λιμενικό και κάθε εμπλεκόμενος. Και με κομβικό ρόλο των παραγόντων του τουρισμού και των επαγγελματιών, αλλά και των κατοίκων της Ρόδου. Και θέλω να σταθώ σε αυτούς τους δύο παράγοντες. Στους ανθρώπους του τουρισμού που διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, συνεργαζόμενοι με την πολιτεία. Όμως θέλω να σταθώ, κυρίως, στους πολίτες της Ρόδου. Να σταθώ στο μεγάλο κύμα εθελοντισμού και φιλοξενίας που επαγγελματίες και κατοίκους της Ρόδου. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο που έδωσε ιδιαίτερη δυναμική σε μια μεγάλη προσπάθεια διαχείρισης μιας φυσικής καταστροφής. Και συνέβαλλε καθοριστικά στη φήμη του νησιού. Έγινε συγκριτικό πλεονέκτημα. Έδωσε προστιθέμενη αξία η διαχείριση αυτή. Και η Ρόδος συνέχισε να πορεύεται στο δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης, όλων των προηγούμενων ετών.

Η συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο δεν είναι μόνο σε τέτοιες στιγμές. Είναι μόνιμη και σταθερή. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας είναι και η λειτουργία της πλατφόρμας προσωρινής φιλοξενίας σε μια φυσική καταστροφή. Πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία – ενεργοποιώντας τη διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων κάθε περιοχής που χτυπιέται από μια φυσική καταστροφή. Το ενεργοποιήσαμε το καλοκαίρι, στην πυρκαγιά της Αττικής. Μέσα από την πλατφόρμα της προσωρινής διαμονής, φιλοξενήθηκαν 649 πολίτες σε ξενοδοχεία της Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2024. Και η συνεργασία μας με τον τουριστικό κλάδο είναι δεδομένη και συνεχίζεται στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης. Μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις και τις πιέσεις της κλιματικής κρίσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ