Την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Στη σύσκεψη μετείχαν ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, ενώ μήνυμα απέστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Επίσης, στη σύσκεψη μετείχαν οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός (με τηλεδιάσκεψη), ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμαρχοι των πληγέντων περιοχών, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από τις Παρακάρλιες περιοχές, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, εκπρόσωποι  παραγωγικών φορέων, μέλη του Συντονιστικού της Πανελλαδικής των Μπλόκων, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων και γενικότερα εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης αναλύθηκαν οι σχετικές παρεμβάσεις, αλλά και τα μέτρα στήριξης της Θεσσαλίας. Ειδικότερα, από την πλευρά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκε το άνοιγμα του  Μέτρου 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά στην αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με αποζημίωση 100% και στην ανακατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων, επίσης με χρηματοδότηση 100%, στο οποίο εντάσσονται και οι μελισσοκόμοι. Επίσης, ανακοίνωσε πως  αναμένεται πολύ σύντομα η έγκριση από την ΕΕ, του Μέτρου που αφορά τις παρακάρλιες περιοχές. Το συγκεκριμένο μέτρο, αρχικού ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ θα ισχύσει τουλάχιστον για δύο χρόνια.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επικεντρώθηκε στα μέτρα στήριξης της Θεσσαλίας, τα οποία η  Κυβέρνηση προχώρησε άμεσα και συνεχίζει να προχωρά σε συνεργασία με την Περιφέρεια και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κατά την τοποθέτησή του ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε: «Συνεχίζονται οι καταβολές της πρώτης αρωγής και οι προκαταβολές της κρατικής αρωγής προς τον πρωτογενή τομέα, ενώ  αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής.

Η πρώτη αρωγή έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 43.000.000 ευρώ και αφορά περίπου 20.000 αγρότες και κτηνοτρόφους. Παρ’όλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις οι αιτήσεις δεν ανταποκρίνονται στις εκτιμήσεις που έχουν γίνει από τις Επιτροπές και τα Κλιμάκια Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας με αποτέλεσμα να μην προχωρούν αφού δεν δικαιούνται.»

Ενώ στη συνέχεια μίλησε σχετικά με τις προκαταβολές προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου, οι οποίες ολοκληρώνονται, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η καταβολή του 50% για τους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει τις εγκαταστάσεις τους από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Μαγνησία. Βελτιώσαμε πολύ την κατάσταση, ψηφιοποιήσαμε τις διαδικασίες, συνεργαστήκαμε με επιτροπές και εκπροσώπους συνεταιρισμών σε κάθε νομό και κάναμε πιο σφιχτές τις ημερομηνίες.».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τριαντόπουλος προανήγγειλε ότι την επόμενη περίοδο θα ξεκινήσει η καταβολή της προκαταβολής για το φυτικό κεφάλαιο και δη για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ