Η 19η Μάϊου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της σύγχρονης Ιστορίας, όπως αυτή καθιερώθηκε να τιμάται από το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

Την ημέρα αυτή τιμάμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο από το τουρκικό καθεστώς.
Παράλληλα, θυμόμαστε και τιμάμε τους Έλληνες του Πόντου που διασώθηκαν και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να ριζώσουν στη νέα τους πατρίδα και να βοηθήσουν καθοριστικά στην ανάπτυξή της σε όλα τα επίπεδα.
Ο σεβασμός και η απόδοση τιμών στη Μνήμη των θυμάτων όμως, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε μια ημέρα. Αντίθετα, η ιστορική συνείδηση οφείλει να διατηρείται ζωντανή από όλους μας, μαζί με την ευγνωμοσύνη και την τιμή προς τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Η Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων μας  υποδεικνύει το Χρέος μας να μην ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία μας, να μην ξεχάσουμε ποτέ τη θυσία των Ελλήνων του Πόντου που πότισαν με το αίμα τους το χώμα της πατρίδας τους.
Διότι, όποιος λαός ξεχνά τις τραγωδίες που βίωσε στο παρελθόν, είναι καταδικασμένος να τις ξαναζήσει, ενώ η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, μπορεί να χτιστεί στέρεα μόνο πάνω στην ανθρώπινη αξία.
Δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.
“Λύουμαι κι αροθυμώ, ν’ ανασπάλω κι επορώ”
-Ο-
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΣΕΡΙΔΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ