Το Σάββατο 10 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού εκδήλωση με θέμα «Γνωρίζοντας τον εγκέφαλο» που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αλμυρού με το Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημόνων της Ακαδημίας Αθηνών. Η ως άνω εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο, μία παγκόσμια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την  έρευνα για τον εγκέφαλο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της κας Σταυραντώνη Μαρίας, Αντιδημάρχου Παιδείας και Διευθύντριας του σχολείου και με την παρουσίαση των μαθητών και των υπεύθυνων καθηγητών του Γυμνασίου Λ.Τ. Ευξεινούπολης προγράμματος, με τίτλο: «Εφηβεία και Εγκέφαλος: Χτίζοντας υγιείς συνήθειες για έξυπνη ανάπτυξη»

Το πρόγραμμα  υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή 23 μαθητών από τη Γ’ Γυμνασίου και τις τάξεις Α’ ,Β’ και Γ΄Λυκείου του σχολείου  κατά το σχολικό έτος 2024-2025. Σκοπός  ήταν η γνωριμία με τον ανθρώπινο εγκέφαλο στην εφηβική ηλικία, η κατανόηση  της επίδρασης που ασκούν σε αυτόν καθημερινές συνήθειες και η εξεύρεση τρόπων για μια πιο ισορροπημένη και υγιή ζωή. Επιδιώχθηκε  η καλλιέργεια θετικών συνηθειών, όπως η υγιεινή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος και η υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας, καθώς και ευαισθητοποίηση για το ρόλο του περιβάλλοντος στη συνολική ευημερία. Ως βασικός στόχος τέθηκε η ενίσχυση της κριτικής σκέψης, λήψης αποφάσεων, διαχείρισης χρόνου και συναισθημάτων, μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων και ομαδικών εργασιών. Το πρόγραμμα ενισχύει τη σύνδεση θεωρίας και πράξης, προάγοντας την αυτογνωσία και τη συνεργασία.

Οι μαθητές του σχολείου δημιούργησαν και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, το άγχος, τις οθόνες, την τέχνη και την άθληση, διερευνώντας τις επιδράσεις αυτών των παραγόντων στον εγκέφαλο. Επίσης, αξιοποιήθηκαν δημιουργικά σχετικά βιβλία και ταινίες για να εμβαθύνουμε στα συναισθήματα και τις λειτουργίες του εγκεφάλου μέσα από τη ματιά της επιστήμης και της τέχνης. Η δημιουργικότητα των μαθητών κορυφώθηκε με τη σχεδίαση αφίσας και ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Μού ‘καψες τον εγκέφαλο», που αποτυπώνει εύστοχα τις προκλήσεις και τις επιρροές που δέχεται ο εφηβικός εγκέφαλος σήμερα.

Ακολούθως, έλαβε τον λόγο ο Δρ. Πολίτης Παναγιώτης ερευνητής στο Κέντρο Βασικής Έρευνας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών παρουσίασε με σαφήνεια  το ταξίδι στη δημιουργία του Εγκεφάλου: της πολυπλοκότερης δομής στο γνωστό Σύμπαν. Ανέφερε ότι μία απ’ τις μεγαλύτερες προκλήσεις της επιστήμης είναι η κατανόηση της βιολογικής βάσης της  συνείδησης και των νοητικών διεργασιών με τις οποίες αντιλαμβανόμαστε, ενεργούμε, μιλάμε, μαθαίνουμε και θυμόμαστε. Τόνισε ότι η Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Εγκεφάλου ξεκινά από τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης ενός εμβρύου και υπογράμμισε ότι υπάρχουν περισσότερες από 1000 παθήσεις του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος όπως: Κατάθλιψη, Νόσος του Alzheimer,  Νόσος του Parkinson, Σχιζοφρένεια κα. Στο εργαστήριό του πραγματοποιούνται πειράματα σχετικά με τη μελέτη της συνεισφοράς ορισμένων γονιδίων στις ασθένειες του Εγκεφάλου.

Τέλος, η Δρ. Γιασεμή Κουτμάνη, Ειδική Επιστήμονας στο Κέντρο Κλινικής, Πειραματικής Χειρουργικής & Μεταφραστικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσίασε τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου καθώς και τα επεμβατικά και μη επεμβατικά πειράματα που πραγματοποιούνται στο εργαστήριο της σε ζωικά πειραματικά μοντέλα (in vivo). Επεσήμανε ότι η Μνήμη είναι η σημαντικότερη ανώτερη λειτουργία του Εγκεφάλου και απαραίτητη για την ίδια μας την ύπαρξη, η οποία διαμορφώνει πριν τη γέννησή μας αυτό που είμαστε. Η μνήμη προηγείται της μάθησης, έτσι χωρίς μνήμη δεν υπάρχει μάθηση. Η μνήμη δεν είναι ένας υπολογιστής και δεν αποθηκεύει απλά πληροφορίες. Ο εγκέφαλος χρειάζεται την ερμηνεία για να δημιουργήσει μνήμες! Με διαδραστικό τρόπο και την ενεργή συμμετοχή του κοινού απαντήθηκαν ερωτήματα όπως:

Γιατί δεν θυμόμαστε όλοι τα ίδια πράγματα; Πόσο γρήγορα ξεχνάμε;

Τέλος αναφέρθηκε στους παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη μας όπως ο καλός ύπνος, ο σταθερός βιορυθμός, η ενίσχυση της προσοχής , η αποφυγή χρήσης αλκοόλ και τοξικών ουσιών κα.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Γεωργακοπούλου Αργυρώ, βιολόγος, Γλώσσα Ελένη, φιλόλογος, Παπαδοπούλου Σαββατώ, μαθηματικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ