Οι Λυκειακές Τάξεις Ευξεινούπολης την Τετάρτη 16/10/2024 επισκέφτηκαν το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα με τίτλο: «Κλεμμένες Αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη».

Ειδικότερα οι μαθητές της Α΄και Β΄Λυκείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τέσσερις ιστορίες που κατοπτρίζουν τη μάστιγα της Αρχαιοκαπηλείας. Η Α΄Λυκείου ασχολήθηκε με τις ιστορίες: «Χτύπημα στο Μουσείο Κορίνθου», «Το μυστικό κάτω από τη γη τους » και η Β΄ Λυκείου με  τις ιστορίες: «Λεηλασία στον ναό του Ελκόμενου Χριστού» και «Τι δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ ο Ευφρόνιος».

Λίγα λόγια για την κάθε ιστορία: Χτύπημα στο Μουσείο της Κορίνθου:  Αρχαιοκάπηλοι λήστεψαν το Μουσείο της Κορίνθου το 1990. Τα κλαπέντα αντικείμενα εντοπίζονται στο Μαϊάμι και κατάσχονται. Τον Αύγουστο του 2000 επιστρέφονται όλα. Το μυστικό κάτω από τη γη τους: Στο χωριό Αηδόνια η τυχαία  εύρεση του υπόγειου τάφου αναστατώνει τις ζωές των κατοίκων. Ανακαλύπτονται ακόμη 16 τάφοι, οι οποίοι καταστρέφονται και οι θησαυροί τους ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Τελικά οι θησαυροί  επαναπατρίσθηκαν το 1996 και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας.

«Χριστός Ελκόμενος» μία εικόνα του Εσταυρωμένου εκλάπη από τον ομώνυμο ναό  στη Μονεμβασιά. Κόβεται σε τρία κομμάτια και φυγαδεύεται  στο εξωτερικό. Επαναπατρίστηκε και βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη.

Τέλος, ο κρατήρας του Ευφρονίου  αγοράστηκε από αρχαιοπώλη από το Μουσείο Ν. Υόρκης και τελικά γύρισε στον τόπο του το 2014.

Η κ. Ανδρομάχη Κατσελάκη, προϊσταμένη του τμήματος, η κ. Όλγα Σάμαλη, Αρχαιολόγος,  η κ. Τέρρυ Φουρτούνη, μουσειολόγος, η κ. Ευμορφία Τσιαμάγκα  Μουσειοπαιδαγωγός  και η κ. Αιμιλία Καλογιάννη Αρχαιολόγος  βοήθησαν τους μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία των θησαυρών στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Μέσω ενός βιωματικού παιχνιδιού κατάφεραν να κερδίσουν την προσοχή των μαθητών και να τους εμφυσήσουν την υπευθυνότητα και τον σεβασμό στην κληρονομιά τους. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από  την παρουσίαση και αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η Διευθύντρια και ο σύλλογος των εκπαιδευτικών εκφράζει θερμές ευχαριστίες για τη φιλοξενία και την εμπνευσμένη προσέγγιση.

Συνοδοί καθηγητές: Ελένη Γλώσσα, Μαρία Καραγιαννοπούλου, Γεώργιος Τζαφλέρης, Ελένη Τσιαμανή,

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΑΝΤΩΝΗ

Μsc ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ