Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου (03-04-2024), με μεγάλη μας έκπληξη, ο Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Δημήτριος Κυριάκου Εσερίδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μας, παραδέχθηκε ότι στην Πλατεία Μετσόβου έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν κάμερες, χωρίς να έχουν λάβει χώρα οι νόμιμες διαδικασίες, υπό το “άγχος” της προστασίας της νέας πλατείας από φαινόμενα παραβατικότητας.

Απαντήσαμε στο συμβούλιο και τονίζουμε και εκ νέου. Η παραβατικότητα δεν αντιμετωπίζεται με όμοια μη νόμιμη συμπεριφορά εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, η οποία δείχνει να γίνεται επιρρεπής στη διενέργεια διαφόρων πράξεων, χωρίς προηγουμένως να έχουν ολοκληρωθεί οι νόμιμες διαδικασίες.

Χωρίς, λοιπόν, να έχει ενημερωθεί κανένας,  ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως ούτε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για την οποία υφίσταται εκ του νόμου υποχρέωση, με απειλούμενες, μάλιστα, κυρώσεις, έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν κάμερες παρακολούθησης του χώρου.

Υπό ποιες προϋποθέσεις, υπό ποια εχέγγυα, με την έγκριση ποιας Αρχής και το κυριότερο ποιος έχει οριστεί Αρμόδιος για τη διαχείριση αυτού του συστήματος; Πότε αγοράστηκαν και εγκαταστάθηκαν αυτές οι κάμερες; Με ποιες διαφανείς διαδικασίες; Ποια η εμβέλεια του χώρου κάλυψης;

Ως εκπρόσωποι του Δήμου, είμαστε πρώτοι εμείς εκείνοι που οφείλουμε να δώσουμε στους πολίτες μας το παράδειγμα της νομιμότητας και της απαραίτητης διεκπεραίωσης διαδικασιών για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος. Αυτό δεν αποτελεί μιζέρια, αποτελεί γνώση και προϋπόθεση σε εποχές που η εμπιστοσύνη όλων προς όλους έχει χαθεί.

Προφανώς μας αφορά η διαφύλαξη του Δημόσιου Χώρου, είναι όμως προϋπόθεση απαραίτητη και υποχρεωτική η τήρηση ορισμένων κανόνων διαφάνειας, νομιμότητας και προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Πολιτών και Παιδιών. Ειδάλλως, θα το επαναλάβουμε και ας γινόμαστε γραφικοί, επιστρέφουμε σε εποχές άλλες… Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να λειτουργεί Υπεύθυνα και με Όρους Νομιμότητας και να απέχει από κάθε λειτουργία των συστημάτων αυτών μέχρι να λάβει τις απαραίτητες προς τούτο εγκρίσεις.

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας

Ευάγγελος Χατζηκυριάκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ